Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum vor supraveghea dronele litoralul românesc în caz de atac terorist şi cine a inventat sistemul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un sistem de supraveghere aeriană cu drone, care pot interveni automat, în cazul unor alerte, inclusiv de natură teroristă, a fost testat marți, în Marea Neagră.

Pe de altă parte, poate fi folosit şi la salvarea oamenilor luaţi de valuri. Proiectul, dezvoltat de cercetători romani şi străini, este finanţat de Uniunea Europeană.

Sistemul de supraveghere aeriană este compus dintr-o unitate principală dotată cu o cameră video ultraperformantă, rază laser şi radar. Toate elementele sunt legate de un centru de comandă, operat de mai mulţi angajaţi.

La unitatea centrală sunt conectaţi senzori acustici, situaţi pe plajă din 100 în 100 de metri. Prin intermediul acestora sunt scanate frecvențe audio, astfel încât sunetele emise de ambarcaţiuni sau de oameni în pericol sunt identificate iar dronele pornesc în inspecţie deasupra mării.

Angajat: "Momentan monitorizez activitatea camerei video dacă se îndreaptă către ţintele plauzibile sau dacă este atrasă predominant de valuri sau de ţinte false."

Cercetători români şi străini, din instituţii civile şi militare, testează sistemul pe plaja din vecinătatea vilei de protocol din staţiunea Neptun. Au ales special această perioadă cu furtuni puternice. Cel care a creat programul, intitulat "maluri sigure", este un matematician român.

Cătălin, matematician: "Motoarele emit un semnal acustic şi sistemul este învăţat să detecteze frecvenţele specific dronei astfel încât ele sunt decupate din tot spectrul acustic lăsând numai frecvenţele pe care drone le generează. Se poate aplica şi pentru operaţiuni de salvare pe mare, de asemenea, cu mici modificări, poate fi utilizată pentru detecţia trăgătorilor."

La testare au participat cei din Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi poliţiştii de frontieră. Aceștia au avut două simulări: un atac terorist cu drone şi debarcarea la ţărm a unor persoane suspecte dintr-o navă de migranţi.

Tudor Rădulescu, director tehnic firmă dezvoltatoare proiect: "Sistemul detectează aceste drone prin fascicolul care scanează şi detectează aceste drone, prin fascicolul laser de la drone determinând coordonatele sistemului radio, detectează undele radio de la telecomandă permiţând şi detectarea telecomenzilor folosite la aceste drone."

Geert de Cubber, Academia Regală Militară a Belgiei: "Este un prototip de cercetare, nu este un produs care este pe piaţă acum, exista încă nişte limite faţă de un sistem real."

Proiectul a costat până acum 5 milioane de euro, din fonduri europene, şi a fost testat în Marea Nordului şi în Marea Neagră. Urmează să fie încercat şi în Marea Mediterană. Primii care vor beneficia de această tehnică sunt poliţiştii de frontieră, care supraveghează granița maritimă.

Comisar şef, Sorin Oprea, Garda de Coastă: "Am asistat la al treilea test din cadrul proiectului, următorul pas ar fi tragerea concluziilor care se impun, urmând a se analiza eficiența sistemului."

Potrivit cercetătorilor, termenul limită pentru a finaliza noul sistem de apărare este 2020.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult