Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care un pod de 10 mil de lei ruginește pe mal în timp ce oamenii trec Someșul cu un bac împins cu bețe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Situație revoltătoare pe râul Someș în Maramureș: un pod uriaș construit din metal zace pe mal pentru că firma constructoare nu este în stare să-l așeze peste apă.

Lucrarea a costat aproape 10 milioane de lei. În timp ce se uită la ea localnicii sunt nevoiți să treacă râul pe un bac împins cu bețele.

În fiecare zi, sute de maşini trec Someșul intre localităţile Ulmeni şi Chelința din Maramureş, pe un bac împins cu bețele ca în Evul Mediu.

Gheorghe Fechete, localnic: "Podul ăsta îl aşteptam de o viaţă să fie construit, dar în viaţa asta a noastră n-o să vedem să se întâmple lucrul ăsta. Am cerut explicaţii la autorităţi, la constructor, dar degeaba”.

Șofer: "E foarte greu, stau de multe ori şi peste o oră, după ora 20.00 plătesc dublu, ar scurta durmul cam 70 de km fac până în satul Varai, şi cu bacul fac 31 de km, 20 de minute. Eu aştept din '73 să facă podul ăsta”.

Citește și
coronavirus
Coronavirus România. Prima veste bună din această vară - boala se răspândește mai încet

Pe mal, rugineşte un pod construit din metal. Lucrarea inginerească a fost aprobată în 2013 şi a primit finanţare în 2015 de la Ministerul Dezvoltării, condus în acea perioadă de Liviu Dragnea. Trebuia să fie gata în 2017. Ioan Băbuț este patronul firmei care a construit podul. După ce l-a văzut gata pe mal a realizat că nu poate să-l mute peste apă.

Ioan Băbuț, constructor: ”Sperăm ca până în octombrie să-l trecem dincolo cu oameni care poate se pricep mai bine ca noi. A fost o eroare umană, am legat un capăt greşit şi unul a fost mai lung, celălalt mai scurt. Eu mă abţin de la soluţii, aştept să mi le dea alţii, dacă soluţia mea nu a fost bună".

Un pod în acest loc ar scurta cu 40 de km distanţa dintre Zalău şi Baia Mare. Consilierii locali din Ulmeni au tot încercat să facă povestea auzită.

Dacian Sas, consilier local: "Am făcut nenumărate sesizări la instituţiile statului, Curtea de Conturi, Parchetul de pe lângă Judecataria Baia Mare, dar nu am primit niciun răspuns, ne luptăm cu un sistem”.

Gheorghe Covaciu, consilier local: "De la început au fost rezerve cu privire la partea tehnică a constructorului pentru a putea duce la bun sfârşit o lucare de asemena anvergură".

Ioan Zah, localnic: "Podul ăsta nu se mai poate îndrepta, cum să-l mai facă, ajunge la fier vechi. Pe vremea lui Ceaușescu ar fi ajuns după gratii cu toţii”.

Constructorul, care se recunoaşte depăşit de problemă, aşteaptă o soluţie de la oricine e dispus să i-o ofere pentru a pune construcţia uriaşă din metal peste apă. Cum până acum, nu a apărut nimeni, este posibil ca podul să rămână pe mal mult şi bine. Poate, totuşi în zonă ajung măcar organele statului care anchetează astfel de situaţii.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult