Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un motociclist a obținut daune de 28.000 de euro de la Administrația Străzilor București după un accident

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un motociclist de 61 de ani din București a obținut 28.000 de euro de la primărie după ce a fost victima unui accident petrecut pe o stradă din centrul Capitalei.

Bărbatul a fost lovit de o mașină, care nu i-a acordat prioritate, pentru că din acea zonă lipsea un indicator. După 80 de zile de îngrijiri medicale si ani de judecată, instanța a stabilit că motociclistul trebuie despăgubit de Administrația Străzilor pentru suferința trăită. Sentința este definitivă.

Daniel Podlovski circula regulamentar când o mașină care venea din dreapta și care - potrivit regulilor de circulație din acea intersecție - ar fi trebuit să îi acorde prioritate, l-a lovit.

Motociclistul și șoferul au reușit să demonstreze în instanță că accidentul s-a produs din cauză că acolo nu fusese amplasat indicatorul rutier „cedează trecerea”.

Accidentul s-a petrecut în decembrie 2019. Acum cinci ani, motociclistul se deplasa pe Strada Colței din centrul Capitalei, o stradă cu sens unic și a fost acroșat de un șofer care venea de pe contrasens.

În urma impactului, bărbatul a fost aruncat de pe motor. Și-a luxat mâna și a avut o fractură la gleznă, având nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale.

Daniel Podlovski, motociclist: „Bineînțeles că acolo nu era pus semn și chiar polițistul care m-a anchetat a spus că dânsul personal a avut un accident acolo și au fost mai multe accidente din care bineînțeles, că primăria nu a învățat nimic din chestia asta. Mi-a rupt piciorul, în fine, am stat în spital, mi-a pus tije, o am și acum.”

La cinci ani de la accident, instanța a hotărât că bărbatul de 61 de ani merită să fie despăgubit de Administrația Străzilor.

Marian Bârgău, Administrația Străzilor: „Vorbim de daune materiale de aproximativ 20.000 de lei, daune morale de 120.000 de lei și cheltuieli de judecată de 2.500 de lei - daune pe care instanța ni le-a pus în vedere pentru a fi plătite.”

Motivarea instanței de judecată arată că motociclistul rănit „a fost nevoit să suporte durere fizică, precum și emoții puternice de furie, tristețe, teamă, toate acestea reprezentând consecințele de neevitat, ale evenimentului traumatic suferit”, ceea ce justifică suma de aproape 30 de mii de euro.

Cheltuielile pentru avocat și deplasările acestuia au fost suportate gratuit de o companie specializată în acordarea despăgubirilor pentru victime. La final, firma a avut parte de un comision de succes din totalul despăgubirilor.

Mihaela Florea, Biroul European de reprezentanre: „A ieșit această ordonanță de clasare din care a ieșit ca vinovat Administrația străzilor, am încercat o negociere și cu Admininistrația Străzilor, dar au eșuat. Astfel, ca firmă, ne-am obligat să suportăm toate cheltuielile pentru a se merge cu dos mai departe. Un avocat a mers în instanță iar noi l-am susținut până la final.”

Nu este singurul caz de acest fel. Tot în 2019 o femeie care s-a împiedicat de o dală de beton și s-a rănit a dat în judecată municipalitatea și a fost despăgubită cu 40.000 de lei.

Cătălin Codescu, președintele Asociației pentru Victimele Accidentelor: „În situația în care există vătămări corporale, se întocmește un dos de cercetare penală de pol rutieră șia tunci adacă există po leg între drum și acc atunci administratorul va fi introdus în dosarul respectiv. și va fi răspunzător pentru consecințele acc respectiv.”

În România sunt acordate despăgubiri extrem de mici pentru astfel de incidnte, comparativ cu țările din vestul Europei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult