Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un medic a fost condamnat la închisoare cu suspendare, după decesul unei paciente. Familia victimei va primi 350.000 de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

O doctoriță, care cu ani în urmă a lucrat la unul dintre cele mai mari spitale private din Capitală, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, după decesul unei paciente.

O tratase în timpul unei crize alergice, iar femeia a murit imediat după aceea. Medicul este obligat să le plătească fiicei și mamei pacientei daune morale de 350.000 de euro în solidar cu spitalul și două companii de asigurare.

Reprezentanții unității sanitare au transmis că sunt surprinși de decizie, pentru că opiniile medicilor legiști au fost în favoarea lor, iar procurorii ar fi cerut si ei achitarea.

Un tratament intravenos după o reacție alergică la un meniu fast food. Asta i-ar fi pus capăt zilelor unei bucureștence de 32 de ani care a ajuns pe picioare la camera de gardă a spitalului Sanador din București și a murit câteva ore mai târziu. Se întampla în vara lui 2014, iar vina pentru malpraxis i-a fost atribuită de instanță unei doctorițe care era de gardă.

Ionuț Sandu, avocatul familiei victimei: "S-a constatat faptul că doza ce i-a fost administrată a fost de zece ori mai mare decât cea uzuală în astfel de cazuri și într-un al treilea rând s-a constatat că al doilea medicament i-a fost administrat la 30 de minute după primul medicament, în condițiile în care trebuia așteptat ca primul medicament să își facă efectul".

Citește și
Morga Spitalului Universitar
Preşedintele Colegiului Medicilor: Peste 92% dintre persoanele care au murit de COVID erau nevaccinate

O copilă de șase ani a rămas orfană. Mama pacientei a cerut o anchetă penală, mai ales că exista suspiciunea de malpraxis. Curtea de Apel București a decis condamnarea doctoriței, după ce instanța de fond o achitase.

După trei ani de anchete și alți cinci de procese, Curtea de Apel București a condamnat-o definitiv pe doctoriță la doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Ea nu va ajunge însă după gratii pentru că executarea pedepsei i-a fost suspendată. În plus, a fost obligată să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității, fie la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, fie la Arhiepiscopia Bucureștilor.

Colegiul Medicilor: Medicul nu a săvârșit abateri de etică profesională

 

Oficialii spitalului Sanador susțin ca sunt surprinși de decizie pentru că opiniile legiștilor le-au fost favorabile. Tot ei spun că incidentul a fost investigat și de Colegiul Medicilor care a ajuns la concluzia că doctorița nu a săvârșit abateri de etică profesională și nici de deontologie medicală.

Ciprian Râmițan, avocatul Spitalului Sanador: „Prin raportul de expertiză administrat în faza de urmărire penală, s-a concluzionat că decesul a survenit ca urmare a unei reacții adverse la terapia cu solumedrol, generată de o patologie cardiacă preexistentă a pacientei, patologie care nu a fost adusă la cunoștința medicului”.

Prin decizia definitivă, spitalul și doctorița condamnată, care nu mai lucreaza acolo din 2016, au fost obligați să le plătească în solidar celor două urmașe ale pacientei - fiică și mamă - peste 350.000 de euro daune morale. Bani ce trebuie acoperiți de polițele de asigurare. Judecătorii au încuviințat inclusiv executarea silită.

Între timp, doctorul și spitalul Sanador, care susțin că și procurorii au pus concluzii de achitare, au contestat decizia Curții de Apel la instanța supremă, într-o cale extraordionară de atac: recursul în casație.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult