Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un critic de film scrie în The Guardian că ”Nu mă atinge-mă” este o ”calamitate”

Unul dintre cei mai cunoscuți și respectați critici de film ai cotidianului britanic The Guardian desființează filmul românesc ”Nu mă atinge-mă”, pe care-l califică drept o ”calamitate”.

Într-un articol care se numește ”Berlin 2018: superficialul și prostescul ”Nu mă atinge-mă” este o calamitate pentru festival”, Peter Bradshaw afirmă că acest film semnat de Adina Pintilie - lipsit de umor și grosolan - subminează reputația festivalului de la Berlin, care a ajuns să promoveze non-valorile și plictiselile.

”Brexit. Trump. Iar acum anunțul făcut de juriul de la Berlin despre Ursul de Aur. Cu adevărat trăim într-o epocă a castrofelor. Spre uluială nepoliticoasă a multora, Ursul de Aur de anul acesta s-a dus la ”Nu mă atinge-mă”, al regizorului român Adina Pintilie.

Este un eseu documentar cvasi-ficțional despre sexualitate, care m-a scufundat într-un val de depresie, atât de îngrozitor a fost în mediocritatea sa, în autocunoaștere sa lipsită de umor, în abordarea fatală și superficială a temei intimității și în modul stângaci în care toate acestea au fost înșelate prin clișee de euro-hardcore despre BDSM, sexualități alternative, fetișism și exhibiționism” - scrie jurnalistul, scriitorul și actorul Peter Bradshaw.

El scrie despre filme pentru The Guardian încă din 1998, fiind și autorul a 3 nuvele.

Citește și
klaus iohannis
Klaus Iohannis a felicitat-o pe Adina Pintilie pentru Ursul de Aur obţinut la Berlinală

Regizoarea româncă Adina Pintilie a fost dublu premiată la cea de-a 68-a ediţie a Berlinalei, unul dintre cele mai prestigioase şi mai vechi festivaluri de film din lume, câştigând atât "Ursul de Aur", cel mai râvnit premiu al festivalului, cât şi premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut, cu pelicula experimentală "Nu mă atinge-mă"/ "Touch me not".

Vădit emoţionată, cineasta a mărturisit că nu se aştepta să primească "Ursul de Aur" pentru acest lungmetraj în care mai multe personaje caută intimitatea, dar în acelaşi timp se tem de ea, şi că vede filmul ca pe o invitaţie la dialog.

"Este atât de important că acest lucru se întâmplă pentru că ne-ar plăcea ca dialogul pe care îl propune 'Touch me not' să ajungă peste tot în lume. Vă invităm, deci, pe voi, spectatorii, la dialog", a declarat regizoarea în vârstă de 38 de ani, potrivit Agerpres.

Regizoarea a mărturisit totodată publicului prezent la gala de decernare a premiilor Berlinalei că se află într-o "stare febrilă" în urma unei gripe contractate - o stare perfect adecvată, după cum a precizat ea, pentru acceptarea acestei prestigioase distincţii

"Touch me not", care a concurat alături de alte 18 pelicule pentru "Ursul de Aur", a împărţit publicul celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin - o ediţie marcată de filme despre migraţie şi portrete de artişti, dar lipsită de o temă dominantă, nota Reuters.

Filmul a fost o alegere surpriză pentru cel mai râvnit premiu de la Berlinală - care prezintă anual cineaşti consacraţi, dar şi noi nume din industria cinematografică - şocând o parte a audienţei cu scenele sale explicite, după cum notau Reuters şi DPA.

Juriul - condus de regizorul german Tom Tykwer, din care au mai făcut parte Cécile de France, Adele Romanski, Stephanie Zacharek, Ryuichi Sakamoto şi Chema Prado - a surprins acordând "Ursul de Aur" coproducţiei regizate de Pintilie, o explorare la jumătatea distanţei dintre ficţiune şi documentar despre intimitate şi sexualitate, după o ediţie marcată de dezbateri despre locul femeilor în cea de-a şaptea artă, nota la rândul său AFP, potrivit Agerpres.

"Nu este despre ce poate face cinema-ul, ci despre unde poate duce", a motivat Tykwer decizia juriului, citat de DPA.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult