Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un bust al lui Ștefan cel Mare a dispărut de sub ochii autorităților din Tecuci. De 19 ani așteptau ocazia să îl amplaseze

Your browser doesn't support HTML5 video.

Situație ridicolă la Tecuci, în județul Galați. Autoritățile s-au trezit că le-a dispărut din depozit un bust al domnitorului Ștefan cel Mare, din bronz, care cântărea o tonă și jumătate.

Statuia a fost făcută acum 19 ani și nu a fost amplasată niciodată pe un soclu, pentru că nu s-a găsit un prilej potrivit. Când actualul primar a pus în discuție scoaterea la lumină a lucrării, s-a trezit că... nu mai are bustul lui Ștefan. Furtul a fost reclamat la Parchet.

Bustul din bronz avea un metru și 80 de centimetri înălțime și trebuia să fie amplasat într-un ansablu de aproape 8 metri, la intrarea în Tecuci dinspre Vaslui. A fost realizat de artistul Dan Mateescu și nu a fost cotat ca lucrare în sine. Sculptorul a cerut doar prețul materialelor, aproape 40 de mii de dolari, în 2002. 19 ani mai târziu... Prof. Vladimir Radu, președintele comisiei de cultură: "Avem proasta veste că una dintre statuile pregătite a fi amplasate nu se regăsește în acest moment în depozitul în care a fost ea amplasata. S-a și făcut o plângere penală."

Într-o fostă unitate militară de rachete, în depozitul din spatele meu, a stat ani buni statuia lui Ștefan cel Mare. Cei care au văzut-o încearcă acum să se lămurească exact când ar fi putut să dispară din depozit. La aceeași întrebare va trebui să răspundă acum și procurorii. De depozit răspunde un gestionar care a prezentat, până acum, mai multe variante ale dispariției bustului lui Ștefan. Își amintește că, în primăvara anului trecut, ar fi venit niște bărbați și ... ar fi luat-o. Pur și simplu!

Marcel Mândru, gestionarul depozitului: "Am dat-o la Casa de Cultură. Au venit și au spus că trebuie să o recondiționeze".

Discuție reporter-gestionarul depozitului:

-"Cui ați dat-o și când?

-În primăvară. Nu știu exact data.

-V-au arătat vreun document?/

-Nu.

-Cum au încărcat-o?

-Cu o mașină."

Consilierul primarului îl contrazice. Nici în 2020 nu mai era în depozit.

Mircea Lupașcu, consilier al primarului: "La momentul ăla, statuia nu exista în depozit. (Deci ce zice domnul gestionar nu e adevărat? - reporter) Nu e adevărat, nu. Statuia în noiembrie 2020 nu exista."

Doru Pelin, consilier local: "Exista statuia în 2017, exista și în 2018. Am fost la unități, acolo, la depozit și am văzut-o. Era cu fața la perete."

Lucian Costin, primarul municipiului Tecuci: "Noi bănuim că acest bust a fost tăiat pe bucățele, pentru că avea o greutate destul de mare, și a fost transportat către fier vechi sau către valorificare."

Pentru că statuia nu a fost niciodată amplasată pe un soclu, oamenii din Tecuci nu știu ce-au avut și ce-au pierdut. Sculptorul a încetat din viață anul trecut, așa că nu mai poate fi lovit de o nouă dezamăgire.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult