Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un aditiv alimentar periculos, folosit în pasta de dinți şi în diverse produse de patiserie, va fi interzis în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un aditiv alimentar periculos folosit atât în pasta de dinți cât şi în diverse produse de patiserie, supe, sau chiar în industria textilă va fi complet interzis în statele Uniunii Europene.

Dioxidul de titan, denumit și E-171 este un colorant care, spun experții, poate afecta unele organe interne și poate produce chiar dereglări genetice dacă este consumat regulat. Producătorii au la dispoziție o jumătate de an, să elimine această substanță.

Aditivul E171 - adică dioxidul de titan - este un colorant de origine minerală. Cel mai des este întâlnit în pasta de dinți pentru că oferă produsului albul perfect. Este utilizat și la prepararea anumitor tipuri de cozonaci sau produse de patiserie.

Însă, în urma unor cercetări realizate în ani, Comisia Europeană a cerut ca această substanță să dispară din alimente începând cu 2022. În Franța, de pildă, E171 este interzis de anul trecut. Decizia se bazează pe un studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

"E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate.", menționează Comisia Europenă.

Adică, acest colorant poate avea un efect distructiv asupra materialului genetic al unei celule și îi afectează integritatea.

Daniela Borda, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Galați: "E171 este un aditiv alimentar din categoria coloranților și s-a observat, anul trecut, în 2021, că acest aditiv poate să interfereze cu ADN-ul uman, iar efectul constatat este unul de genotoxicitate. Este prezent în numeroase alimente care au culori foarte puternice, dulciuri, produse de patiserie, dar și în produse cosmetice și creme de protecție solară".

Deși părerile sunt împărțile, iar o concluzie clară este deaprte de a fi adoptată, unii geneticieni consideră că una dintre consecințele cele mai grave ale genotoxicității poate fi apariția cancerelor.

De altfel, Organizația de protecție a consumatorilor -InfoCons- trage un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe oameni să se uite pe etichetă, atunci când cumpără un produs.

Sorin Mierlea, președinte Asociația InfoCons: ”Într-o singură zi, cumularea acestui aditiv poate să fie de două, de trei, de cinci ori. Iar când discutăm de copii, de persoane vârstnice sau care au o stare de sănătate precară este de două ori mai periculos. Dacă Comisia Europeană a ajuns să îl considere un produs toxic, cred că e un semnal major de alarmă".

Dioxidul de titan poate crea probleme grave și dacă reprezintă mai mult de 1% din greutatea alimentului.

Iren Alexoi, medic nutriționist dietetician: ”Poate produce hepatotoxicitate sau toxicitate renală pentru că el se asimilează în sânge, în ficat, în splină și rinichi. Pot fi produse și modificicări la nivel gastro-intestinal, acea aciditate gastrică".

De cele mai multe ori, pe etichete nu apare denumirea E171, ci Dioxid de titan. Producătorii au la dispoziție șase luni să scape de marfa aflată pe stoc.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult