Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ultima încercare a lui Prigojin de a bloca Kremlinul să-l falimenteze. Ce a făcut cu puțin timp înainte de moarte

Evgheni Prigojin și-a petrecut ultimele zile din viață străbătând Africa în încercarea de a-și proteja afacerile. El s-a opus din toate puterile față de de planurile Kremlinului de preluare a businessurilor familiei sale.

Jurnaliștii de la Wall Street Journal au refăcut mișcările sale înainte de accidentul aviatic din Rusia care i-a fost fatal, pe baza mărturiilor unor oficiali guvernamentali și militari, a unor dezertori din grupul Wagner și a unor dovezi din jurnalele de chat și datele de zbor, transmite Business Insider.

Prigojin a fost declarat mort miercuri, după ce avionul privat care îl transporta pe el și alte nouă persoane s-a prăbușit într-o zonă rurală a Rusiei, în drumul spre Sankt Petersburg.

Vineri, Kremlinul a negat că ar fi ordonat moartea lui Prigojin, în ciuda opiniilor larg răspândite ale experților și ale agențiilor de informații că ar fi fost asasinat.

Prigojin a vizitat două țări africane

Conform relatării WSJ, Prigojin era în mijlocul unei operațiuni vaste care să-i asigure păstrarea contractelor de mercenariat Wagner. În ultima sa călătorie în străinătate, săptămâna trecută, The Journal a arătat că acesta a vizitat două țări africane pentru a consolida sprijinul aliaților străini de acolo.

Citește și
Lukașenko Prigojin
Lukașenko susține că l-a avertizat de două ori pe Prigojin că este în pericol de moarte. "La naiba cu asta!"

Prigojin s-a aflat vinerea trecută în Republica Centrafricană, unde s-a întâlnit cu oficiali din această țară, dar și cu rebelii care luptă în Sudanul vecin. A doua zi, s-a deplasat în Mali, un alt stat în care Wagner are interese.

Prigojin era într-o cursă contracronometru cu oficiali de la Kremlin, care încercau să convingă clienții săi să trateze direct cu forțele loiale lui Putin în locul grupării de mercenari Wagner, arată sursa citată..

Institutul pentru Studiul Războiului a transmis, citând bloggeri militari ruși, că forțele Kremlinului făceau tot posibilul pentru a elimina prezența Wagner în Orientul Mijlociu și Africa, prin formarea de noi companii militare private, recrutând din personalul Wagner existent.

Patronul Wagner a înființat una dintre cele mai misterioase și complicate organizații corporative din lume, care includea, pe lângă activitățile sale de mercenariat, întreprinderi din domeniul mass-media, logistică, minerit, cinematografie și catering.

Potrivit The Journal, printre alte surse de venit pentru Prigojin se numărau aurul din Sudan, precum și diamantele și lemnul din Republica Centrafricană. Nu e clar ce se va întâmpla cu această rețea extinsă, acum că liderul ei nu mai este.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult