Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trupurile decedaților de COVID, înghesuite într-un TIR frigorific, la Timișoara. Nu mai au loc la morgă

Your browser doesn't support HTML5 video.

186 de familii din România sunt de astăzi în doliu. Au pierdut în ultimele 24 de ore, un părinte, un unchi, o soră, sau un frate, răpuși de Covid. La Timișoara, trupurile decedaților nu mai încap la morgă și au fost înghesuite într-un TIR frigorific.

Oameni îngrijorați se roagă pentru bolnavii care se luptă cu această boală îngrozitoare, în secțiile de terapie intensivă, dacă au prins un pat liber. În multe spitale, pacienții așteaptă pe holuri, să se elibereze unul. Dramatic este că și locurile de la morgă sunt insuficiente. Trupurile neînsufleţite au început să fie mutate în TIR-uri frigorifice pentru că rudele nu le pot ridica. La rândul lor, sunt bolnave ori în izolare.

La Timişoara, morgile sunt pline din cauza numărului mare de oameni ucişi de COVID 19. Soluţia găsită de reprezentanţii spitalelor este una disperată, dar necesară: au încheiat contracte cu firmele de pompe funebre care le pun la dispoziţie tiruri frigorifice.

Un tir cu 50 de locuri se afla amplasat pe un stadion. Rudele decedaţilor vin aici să identifice cadavrele, însă acest lucru poate dura chiar şi câteva săptămâni, pentru că majoritatea sunt şi ei în izolare.

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara: „Avem doar două locuri pentru decedaţii COVID şi două locuri, maxim trei pentru decedaţii non-Covid. Când avem un volum mare de decedaţi nu putem să îi punem pe jos. Cel mai mult până acum, am avut într-un weekend 10 decese. Imaginaţi-vă 10 decese puse pe două locuri."

Citește și
Vaccinul experimental Pfizer, distribuit în patru state americane. Ce urmărește programul-pilot
Vaccinul experimental Pfizer, distribuit în patru state americane. Ce urmărește programul-pilot

Din păcate, situaţia este asemănătoare în multe spitale din ţară, şi tot mai multe familii îşi plâng morţii. 186 de noi decese au fost date la ultima raportare, iar de la începutul pandemiei sunt peste 9200. Printre ei, şi o asistentă de 61 de ani, şefa secţiei ORL a spitalului din Caracal. Iar numărul angajaţilor din spitale, răpuşi de COVID, trece acum de 50.

Și la Cluj, medicii duc o luptă ce pare fără sfârşit pentru a-i salva pe cei din secţiile ATI COVID Sunt acum 1174.

Multe cazuri grave au nevoie de asistență permanentă.

Locurile la ATI se caută de la Ciolpani

O luptă contra-cronometru se duce şi în Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani. Responsabilii fac eforturi extraordinare pentru cei care au nevoie de îngrijire la terapie intensivă.

„Aveţi 3 paturi libere, mai puţin de ATI? Numa puţin...CNCCI București... paturi disponibele, ATI COVID... Paturi de ATI COVID sunt? Câte? Aş dori să vorbesc cu cineva care ştie situaţia paturilor ATI. Deci e plin şi chiar dă pe afara''.

Așa sună o convorbire a unui operator al centrului, aflat în căutarea unui pat pentru un bolnav în stare gravă. Iar cazuri grave apar în fiecare oră.

Ludovic Orban: „Oricine ar vedea o secţie de terapie intensivă, cred că şi-ar pune masca şi noaptea''.

Saloanele sunt pline. Pacienţii noi aşteaptă pe coridor eliberarea unui loc.

În încercarea de a opri răspândirea virusului, tot mai multe localităţi intră în carantină. A venit rândul Municipiului Alba Iulia.

Polițist: „Am rugămintea să purtaţi şi masca de protecţie." Șofer: „Suntem pregătiţi cu de toate, şi degeaba a pus restricţii că numărul creşte, e tot mai mare." Persoanele care au peste 65 de ani pot merge la cumpărături numai între orele 10-13. În interiorul localităţilor circulaţia este permisă doar între orele 06.00 -22.00, doar cu un motiv bine întemeiat. S-au închis şi oraşele Sebeş, Cugir, Blaj şi Abrud, dar şi comuna Ciugud. Iar în Mureş, stareţul Ghelasie Ţepeş, de la Mănăstirea Sfântul Dimitrie din Sighişoara, cunoscut drept ucenicul lui Arsenie Boca, a fost înmormântat. S-a stins după 10 zile de terapie intensivă, infectat cu SARS-COV-2. Sute de credincioşi din toată ţara s-au adunat să își ia rămas-bun de la el.

La mănăstire este anchetă epidemiologica. Experţii trebuie să afle cu câţi oameni a intrat stareţul în contact înainte de a fi internat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult