Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei persoane s-au înecat, marți, pe litoral. ”A strigat ajutor, l-a luat curentul”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marea Neagră continua să facă victime în acest sezon.Trei oameni şi-au pierdut marți viaţa pe litoral şi câteva zeci au fost salvaţi în ultimul moment.

Salvamarii se plâng că se luptă cu morile de vânt, atâta vreme cât turiştii ignora avertismentele şi steagurile roşii arborate care interzic scăldatul. Zilnic, sute de oameni îşi pun vieţile în pericol. În sudul litoralului este arborat steagul roşu, din cauza curenţilor extrem de puternici.

Bărbatul de 40 de ani a fost scos din valuri în dreptul plajei de la Costineşti. Zeci de minute s-au chinuit medicii de la SMURD să-i salveze viaţa. Din păcate, organismul său a cedat şi astfel s-a ajuns la 19 turişti morţi pe litoral, trei doar marți. Unul în Mamaia, unul la Costineşti şi altul la Olimp.

Martor: "A strigat ajutor, l-a luat curentul. L-am auzit noi strigând şi băiatul a plecat după el. A durat, a durat jumătate de oră până l-au adus la mal. El a plecat singur, pe furtuna nu se pleacă se ştie asta, e necazul lui."

Doctor Rădăuţi Cătălin: "Am fost solicitați pentru un pacient inconştient, cu stop-cardio respirator. S-au efectuat manevre de resuscitare 70-80 minute, dar fără succes, din păcate am fost nevoiţi să declarăm decesul".

Citește și
inecat
Un adolescent s-a înecat în Dunăre. Scafandrii au reuşit cu greu să recupereze trupul

Mulţi turişti nu înţeleg riscurile la care se expun şi ignoră avertismentele salvatorilor şi steagurile arborate de aceştia. Potrivit legii, salvamarii nu îi pot opri pe turişti să intre în mare, chiar dacă este extrem de periculos.

Zanfir Florin Viorel, salvamar: "De obicei nu ne ascultă, sunt inconştienţi, îşi pun viaţa în pericol, nu ascultă."

Reporter: "Aţi făcut intervenţii, va ascultă oamenii?"

Stanciu Cosmin Alin, salvamar: "Nu prea ascultă, în ziua de astăzi sunt sălbatici."

Sunt însă şi turişti care au înţeles că o baie în mare nu merită o viaţă, iar când sunt curenţi puternici sau valuri periculoase prefera să stea la malul mării.

Turist: "Este arborat steagul roşu .. da şi cel galben. Asta înseamnă că nu trebuie să intri. Da de ăsta stau şi aici".

Turistă: "Nu ştiu să înot, mai bine stau aici pe plajă decât să mă avânt"

Cei care salvează vieţi pe litoralul românesc cer de ani buni instituirea unor amenzi pentru turiştii care ignoră avertismentele autorităţilor.

Salvamarii din nordul şi sudul litoralului anunţă că au adus la mal sute de persoane doar în ultimele 24 de ore.

Cele mai mari probleme au fost în sudul litoralului, la Eforie, Costineşti şi Olimp. Zona este cunoscută ca fiind periculoasă, iar în momente ca acestea, când sunt şi curenţi puternici, riscurile sunt mult mai mari.

Curenţii de larg apar imediat după furtuni, iar în apropierea ţărmului acţionează precum o turbină. Absorb către larg tot ceea ce este la suprafaţa apei

Degeaba se lupta însă cu sutele de turişti care nu înţeleg că îşi pun viaţa în pericol.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult