Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei copii, operați neinvaziv la Târgu Mureș, în locul unei proceduri riscante pe cord

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trei copii, care se aflau pe lista de așteptare pentru o operație pe cord, au fost supuși unei intervenții inedite la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș.

 

Medici de la noi, ajutați de o echipă din Germania, le-au înlocuit valva pulmonară printr-o metodă mai puțin riscantă, dar costisitoare.

Preţul pentru o asemenea procedură se ridică la câteva zeci de mii de euro.

Unul dintre pacienţii supuşi acestei proceduri împlineşte în curând 16 ani. Băiatul s-a născut cu o malformaţie cardiacă şi deja a suferit două operaţii. Acum era pe lista de aşteptare pentru înlocuirea valvei pulmonare. Dar a scăpat de intervenţia pe cord, datorită medicilor din Târgu Mureş şi specialiştilor din Germania.

„Aşteptam cu nerăbdare să aflăm dacă se poate face prin cateter, unde sunt mai puţine riscuri, faţă de a fi pe cord. A fost bucuria copilului, pentru această şansă de a se face prin cateter. Şi clar că a fost o reuşită" spune mama adolescentului.

Citește și
operatie
O fetiță de doi ani a primit o nouă șansă la viață. Operație pe cord în premieră în România

Aceeaşi metodă a fost aplicată şi în cazul unui adolescent de 14 ani, dar şi al unui copil de patru ani. Toţi se vor putea întoarce acasă în doar câteva zile.

Dr. Daniel Tănasă, chirurg cardiolog: „Am reuşit să tratăm trei pacienţi. Este foarte bine să se rezolve astfel, ca medicul să nu taie pacientul.”

O astfel de intervenţie a mai fost făcută în România în 2017, tot la Târgu Mureş.

Prof.dr. Horaţiu Suciu, şef secţie chirurgie cardiovasculară:

„Nu este problemă de resurse umane sau de competență, este o problemă de finanţare. Costă în jur de 25-30.000 de euro doar dispozitivul”. Dr. Andreas Eicken, chirurg cardiolog:

„Tratarea bebelușilor este un lucru foarte complex. Ai nevoie de o echipă puternică și complexă. Aici există această echipă puternică.” Procedura inedită de înlocuire a valvei pulmonare face parte dintr-un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 25 de milioane de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult