Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Transformările prin care va trece sistemul medical după Ordonanța militară 4

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul medical va trece prin noi transformări după ordonanța militară dată duminică seară.

Cadrele medicale vor fi detașate oriunde va fi nevoie, toți pacienții suspecți de coronavirus vor fi internați și tratați fără să se aștepte rezultatul testului, iar angajații spitalelor pot cere autorităților să fie cazați în hoteluri și pensiuni, ca să nu-și infecteze rudele.

144.500 de medici, asistente şi infirmieri sunt acum în prima linie şi luptă pentru vieţile bolnavilor. Stau zeci de ore în spitale. Sunt obosiţi, dar mai ales se tem să mai meargă acasă la familii.

Ultima ordonanţa militară îi poate ajuta pe eroii din spitale.

Marcel Vela, ministrul de Interne: "Ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale care au în subordine sau în coordonare unităţi sanitare vor asigura la cerere spaţii hoteliere destinate repausului intre ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar."

Citește și
Politie
„Pot să-mi transport soția sau soțul cu mașina la serviciu?” Răspunsul Poliției Române

Autorităţile din Codlea au găsit deja câteva spaţii de cazare pe care să le pună la dispoziţia celor 30 de medici şi 80 de asistente din spital.

La Cluj, un ONG a lansat iniţiativa "Adoptă un medic", cerând oamenilor să pună la dispoziţia cadrelor medicale spaţii de cazare.

Dacă ne uităm la experienţa altor ţări primele victime au fost chiar angajaţii din spitale. În aceste condiţii, unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID riscă să rămână fără doctori. Noua ordonanţa militară le cere cadrelor medicale să fie pregătite să lucreze şi în alte spitale.

Pe durata stării de urgenţă, cadrele medicale nu pot refuza detaşarea sau delegarea, iar dacă acest lucru se va face în alte localităţi decât cele de domiciliu, primăriii sau reprezentanţii unităţilor sanitare sunt obligaţi să le ofere cazare şi hrană. Pentru medicii specialişti vestea vine cu mari semne de întrebare.

Dr. Laurian Jurca, medic penumoftiziolog: „Fiind într-un număr destul de mic, totuşi, această detaşare repet trebuie făcută cu mult discernământ. Adică nu primeşti o hârtie fără să ştii ce rămâne în spate. Dacă serviciul este asigurat de altcineva. Spitalele din care se va pleca pot să aibă situaţia celui spre care se îndreaptă.”

O altă măsură luată de autorităţi se referă la noi proceduri de tratare a pacienţilor suspecţi.

Raed Arafat, secretar de stat în MAi: „Orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID pozitiv, chiar dacă nu există testarea la nivelul unităţii de primiri urgențe, motiv pentru care personalul medical trebuie să se echipeze corespunzător.”

S-a ajuns la această măsura după ce în mai multe oraşe din ţară angajaţi de la serviciile de ambulanţă au refuzat să preia pacienţi suspecţi, ce prezentau simptome de coronavirus. De acum înainte însă, cei care vor refuza internarea sau transferul pacienţilor vor intra sub incidenţa penală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult