Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele mai murdare plaje de pe litoral, curățate de voluntari. S-au adunat peste 5.500 de gunoaie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se apropie vacanţa de vară, dar în ce condiţii? Ecologiştii au făcut un top al celor mai neprimitoare plaje de la noi - după ce au inventariat gunoaiele strânse de pe 10 sectoare de nisip.

Cele mai murdare zone sunt Năvodari şi Mamaia Nord, în timp ce la polul opus, Tuzla are cel mai curat nisip.

Ecologiştii de la Mare Nostrum au adunat peste 5.500 de deşeuri de pe 10 sectoare de plajă. Cele mai multe sunt din plastic: ambalaje, capace, pungi, dar şi jucări uitate sau abandonate.

Angelica Paiu - reprezentant ONG Mare Nostrum: „In octombrie anul trecut am avut peste 20.000”

Reporter: În medie cam de câte ori creşte numărul deşeurilor după sezonul estival?

Angelica Paiu: „Cam de 3-4 ori, din păcate.”

Citește și
Surse: Masca nu va mai fi obligatorie pe plajă, de la 1 iunie
Lista măsurilor anti-covid care trebuie respectate pentru protecția turiștilor de pe plaje

Probleme mari sunt în Năvodari, Mamaia Nord, dar şi la Vadu şi Edighiol - care sunt arii protejate.

Cel mai murdar sector de plajă de pe litoralul românesc este plaja din Năvodari. Aici ecologiştii au identificat aproximativ 1.400 de deşeuri. În topul celor mai răspândite tipuri de gunoaie rămân mucul de ţigară şi plasticul.“

„Nişte deşeuri sunt cea mai uşoară chestie pe care o putem face noi şi oamenii ar trebui să realizeze că îi afectează pe ei înşişi, nu pe altcineva”, spune unul din participanții la acțiunea de ecologizare.

„Sunt sectoare de plajă îngrijite de cei care le au în concesiune, dar în general e multă mizerie şi oamenii lasă mizerie, adevărul ăsta este“, explică o turistă.

Cercetătorii avertizează că resturile aruncate la întâmplare pe plajă pot fi înghiţite de vietăţile marine care ajung apoi în farfuria noastră. După Marea Mediterană, Marea Neagră înregistrează cea mai mare cantitate de gunoaie.

Dan Vasiliu, director institut de cercetare GEOECOMAR:„Găsim nanoplastice, microplastice în zooplanturi, fitoplanturi, care sunt la nivele microscopice, studiile noastre presupun cercetări din populaţia de midii în care găsim particule de microplastice, în special.”

Reprezentanţii Mare Nostrum s-au întâlnit inclusiv cu administratorii plajelor pentru a le face recomandări prietenoase cu mediul: să monteze coşuri de gunoi proporţional cu perimetrul de plajă, preferabil de colectare selectivă, dar şi scrumiere la fiecare umbrelă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult