Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Teodosie vrea din nou să fie ridicat la rang de Mitropolit. „Nu e doar dorința mea, toți preoții m-au îndemnat””

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cunoscut pentru multe ieșiri publice controversate, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, cere din nou să fie ridicat la rang de mitropolit.

În 2021 aceeași solicitare i-a fost respinsă, iar comportamentul său criticat de Patriarhie. Acum, printr-o nouă scrisoare trimisă conducerii Bisericii Ortodoxe Române, prelatul solicită ca arhiepiscopia pe care o conduce să devină mitropolie.

După încercarea eșuată de acum doi ani, Teodosie își exprimă din nou dorința ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie. IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: "Nu e doar dorința mea, profesorii universitari, credincioșii, juriștii și toți preoții m-au îndemnat să fac același lucru. Eu sunt păstorul lor și este un adevăr pe care trebuie să-l punem în evidență. Toate mitropoliile din primele veacuri sunt reprezentate cel puțin simbolic, dacă nu mai au teritorii. Este prima mitropolie din primele veacuri care nu mai are statut de mitropolie”. În urmă cu doi ani, aceeași solicitare a fost respinsă ferm de Patriarhia României. Teodosie era acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o "ambiție personală" și că, de fapt, nu îndeplinește condițiile necesare. Cu apariții publice controversate, Teodosie este văzut deseori în ipostaze mai puțin obișnuite. Cum ar fi când s-a urcat pe turla bisericii de la Dervent, de Izvorul Tămăduirii, acum 4 ani. Tot în 2019, Arhiepiscopul Tomisului era să alunece pe platforma improvizată pe o cisternă, la sfințirea apei de Bobotează. În alți ani a "deflilat" fără teamă pe aceeași "scenă". Pentru ca astfel de situații să nu ia o altă turură, inspectorii de la ITM Constanța i-au sugerat lui Teodosie să-și ia măsuri de siguranță. Teodosie, care s-a remarcat și prin declaraţii controversate, despre pandemie, războiul din Ucraina și rolul femeii în societate, a fost criticat de superiorii săi pentru comportamentul său. Au fost criticate și problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului, cum ar fi acuzațiile de plagiat. Iar acum Patriarhia Română rămâne fermă, potrivit purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu - ”În legătură cu noua-veche solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, aceea de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizăm că aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv". În urmă cu doi ani, decizia de respingere arăta că Arhiepiscopul Tomisului sfidează în mod frecvent recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult