Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tehnologia care poate ajuta România să devină independentă energetic. Când vor fi puse în funcțiune instalațiile

Your browser doesn't support HTML5 video.

România poate să devină o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni din Europa! Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, instalația ar putea fi pusă în funcțiune cel mai devreme în 2027-2028. Dar deocamdată nu se știe câte module vor fi amplasate. Astfel de reactoare sunt folosite în Statele Unite și în Rusia și pot acoperi nevoia de electricitate și căldură a unui oraș de 20.000 de locuitori.

Procesul de fabricare a primelor componente ale reactoarelor modulare care vor fi ridicate de compania americană NuScale în România va începe anul acesta. Urmează să fie făcut un studiu în urma căruia vă fi stabilit și locul unde vor fi amplasate, dar și numărul acestora. Potrivit unor surse este posibil să fie pe locul fostelor centrale pe cărbune.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „În funcție de siteul și de capacitatea de preluarea a energiei în siteul respectiv, evident că ne-am dori să fie o capacitatea cât mai mare, ne-am dori să fie 12 module a câte 77 megawatti pentru că avem o producție mai mare și evident mult mai flexibilă. Putem porni unele, putem opri altele.”

Reactoarele nucleare de mici dimensiuni sau SMR sunt fabricate și montate într-un singur loc, apoi sunt transportate în zona în care vor fi amplasate. Costul de producție al unui singur megawatt este estimat la 4.000 de dolari, cu 1.000 mai puțin decât într-un reactor asemănător celor de la Cernavodă.

Experții susțin că un singur reactor modular poate asigura energie electrică și căldură pentru un oraș de mici dimensiuni așa cum este Ovidiu, din județul Constanța, cu o populație de peste 20.000 de locuitori. Cinci ani poate funcționa acest reactor fără să fie schimbat combustibilul nuclear.

Ionuț Purica este cercetător la Academia Română şi director executiv al Centrului de Consultanță Energetică̆ și Ambientală. Susține că și experții români și cei italieni încearcă să construiască un astfel de reactor modular, la Institutul de la Mioveni.

Ionuț Purica, Grupul Consultativ pentru Energie din cadrul Comisiei UE: „Costă ca investiție mult mai puțin decât o centrală mare. Un reactor de genul ăsta se poate fabrica într-un an, doi. Timpul de funcționare este de aproximativ 30 de ani cu posibilitatea de a fi reabilitat și folosit mai mult.”

Acest reactoare sunt folosite în Statele Unite ale Americii și în zonele extreme ale Rusiei încă din 1950. Aceeași tehnologie este utilizată și în misiunile NASA de pe Marte. Cele care urmează să fie instalate la noi au trei componente principale: sistemul de comandă, instalația subterană, care adăpostește de fapt unitatea nucleară, și una de suprafață. Deși criticat de unii experți, producătorii asigură că riscurile sunt extrem de mici. În acest moment, energia nucleară reprezintă 33% din producția verde din România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult