Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țara noastră fierbe, în continuare, sub arșiță. Episodul de caniculă a depășit recordul atins în 2007

Your browser doesn't support HTML5 video.

De zile întregi, România fierbe sub arșița care a adus temperaturi insuportabile, de peste 40 de grade, la zeci de stații meteo din țară.

Până și durata acestui episod de caniculă, care a început de săptămâna trecută și se va prelungi, este una record. 

 

Așa arată harta temperaturilor resimțite în România, conform măsurătorilor efectuate la ora 14 de specialișii Administrației Naționale de Meteorologie. După cum se vede, jumătatea de sud a țării este roșie. A fost, pur și simplu, un infern. În unele zone din Capitală, de pildă, sau la Caracal, Zimnicea și Fetești, organismul a perceput o temperatură de 42 de grade, cu 4-5 grade mai mult decât valoarea înregistrată oficial în termometre.

În aceste condiții, nu e de mirare că indicele de confort termic a depășit în multe zone pragul critic de 80 de unități până la care organismul poate suporta căldura. A ajuns chiar la 82 în Bărăgan, iar asta se întâmplă de câteva zile. 

Citește și
canicula
Coduri portocaliu și galben de caniculă și furtuni, în aproape toată țara, pentru următoarele zile

 

Oana Păduraru, meteorolog: „Într-adevăr, au fost recorduri zilnice în număr foarte mare. 68 de recorduri au fost înregistrate pentru localitățile din zona Banatului și Crișanei, nord-vestul Transilvaniei, Maramureș, unde am avut acele coduri roșii succesive. Experiențe de acest gen am avut în anul 2007, când, pentru zece zile consecutiv, temperaturile în țara noastră au fost foarte ridicate”.

Dar greul nu a trecut. Meteorologii mențin un cod galben de caniculă și pentru următoarele două zile și spun că temperaturile vor crește iar până la 37 de grade. Din nou, indicele de confort termic va fi foarte ridicat. Și, din păcate, nici pe termen lung, veștile nu sunt mai bune. 

 

Bogdan Antonescu, climatolog: „Practic, de-acum încolo, ne așteptăm să avem valuri de căldură mai frecvente, care să țină mai mult și în timpul unui val de căldură, temperatura să fie mai mare decât o observăm în prezent sau decât o observam acum 10-20 de ani”.

Canicula din aceste zile va fi, pe alocuri, întreruptă de furtuni violente. Meteorologii au emis astfel coduri portocalii și galbene de instabilitate atmosferică, valabile de miercuri până vineri. În regiunile aflate sub avertizare, sunt așteptate furtuni de vară cu descărcări electrice și grindină. 

 

Până atunci, însă, incendiile de vegetație izbucnite din cauza căldurii fac ravagii. În Tulcea, flăcările izbucnite pe un teren în apropiere de Mahmudia au cuprins și patru locuințe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult