Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de voluntari de la vama Siret au făcut un culoar de sprijin pentru refugiații din Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

În același timp, tot la Vama Siret, cel mai fierbinte punct de tranzit pentru refugiații ucraineni care ajung la noi, o punte uriașă de solidaritate a unit două popoare.

Mame în brațe cu copii, prichindei cu bagaje, bunici care abia înaintau, toți sunt uimiți de valul de bine cu care sunt întâmpinați. Sute de voluntari de la asociații până la oameni simpli care au vrut să se implice, toți au creat un culoar de sprijin. După patru zile de haos organizatoric, autoritățile încep să se dezmorțească pentru a gestiona situația de la graniță.

 

Sunt zeci de corturi instalate de o parte și de alta a drumului, la Vama Siret

 

Aici au ajuns reprezentanți ai unor asociații, Crucea Roșie, Arhiepiscopia Rădăuți sau oameni obișnuiți. Însă lipsește coordonarea. Așa că fiecare ajută cum crede că e mai bine.

 

Citește și
Refugiații mulțumesc cu lacrimi în ochi românilor: „Mulțumim atât de mult că ne-ați ajutat pe noi, pe ucrainenii”
Refugiații mulțumesc cu lacrimi în ochi românilor: „Mulțumim atât de mult că ne-ați ajutat pe noi, pe ucrainenii”
Niște tineri, de exemplu, oferă la Piatra Neamț cazare și transport, însă nu știu limba.

 

Voluntar: „Ajutăm, că văd că este destul de dificil! Abia am ajuns, am găsit o familie, sperăm că mai găsesc! Avem vreo 40-50 de locuri de cazare, cu masă, cu tot! Sperăm că putem să facem ceva!”

Rareș Năstase, corespondent PROTV: „Este realmente uimitor ce se întâmplă aici. Sunt celule ale binelui. Mulți dintre ei, veniți din țară din județele Argeș sau Dâmbovița. Sunt mulți și din județele de aici, Neamț sau Botoșani. Sunt foarte mutle corturi. Există o organizare, o organizare într-o fază incipientă. Oamenii acum încep să vădă cum se desfășoară lucrurile.”

 

La un moment dat au existat și mici neînțelegeri între voluntari și autorități

 

Alexei, voluntar: „Poate ar fi fost util să existe o singură persoană, un fel de leadership, care să preia toate cererile, o platformă, oamenii nu au cartele, este vorba de un tabel în care să se scrie cazare, localitate, transport, astfel încât oamenii să nu meargă pe bâjbâite.”

De cealaltă parte sunt români care au venit să ajute și s-au trezit că nu are cine să îi coordoneze.

Voluntar: „Mult mai bine organizat, este haos total! Aseară au fost niște prieteni, au vrut să lasă alimentele pe câmp! Am vrea să luăm trei familii, trei femei și trei copii.”

Reporter: Și cu cine ați luat legătura?

Voluntar: „Nu știm! Stăm aici, le putem asigura și transport și nu poți să iei pe nimeni.”

La acest haos se adaugă și drama pe care o trăiesc miile de refugiați care ajung în țară. De o parte a graniței se despart familii, în partea ucraineană, iar aici, în România, altele se reunesc. Un bărbat lucrează în Germania și a venit la Siret să își aștepte soția și fiica, aflate de 3 zile pe drumuri. Revederea a fost cu multe lacrimi de bucurie.

 

Speriate și cu lacrimi în ochi, mamele încearcă să își linișească bebelușii

 

Natalia, refugiat: „Nu am vrut să îmi părăsesc țara!”

Cei din Ucraina au fost emoționați când au văzut valul uriaș de solidaritate românească.

Refugiat: „Dacă cineva are posibilitate, să organizați cât mai mult! Mulțumesc din fața poporului meu și Ucraina. Acolo chiar este nevoie.”

Refugiat: „Mai avem puțină apă , puțină apă. Dar nu îmi imaginez ce o să se întâmple în 4-5-6 zile. Oamenii nu știu ce se întâmplă aici, că au parte de ajutor, că este apă gratuită. Avem probleme cu internetul, cu băncile, nu am putut să îmi fac niște plăți.”

Crucea Roșia a anunțat autoritățile noastre că ar dori să organizeze un culoar umanitar pentru a putea duce ajutoare și dincolo de graniță.

Ioan Silviu Lefter, director Crucea Roșie: „Ajutoare dăm la persoanele care tranzitează vama. Vor fi cât mai multe, am înțeles că o să fie un pic mai lejeră trecerea. Sunt oameni care au mari probleme cu aprovizionarea de alimente.”

Autoritățile noastre susțin că vor simplifica procedurile de trecere a frontierei astfel încât oamenii să nu mai aștepte ore întregi la coadă.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult