Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de victime pe șosele din cauza șoferilor începători. Avertismentul poliției

Your browser doesn't support HTML5 video.

318 oameni au murit doar anul trecut în România, din vina unor şoferi care aveau permisul de conducere de mai puţin de un an.

Lipsa de experienţă şi uneori teribilismul fac ca peste un sfert dintre accidentele grave, cu victime, să fie provocate de începători.

Este nevoie disperată de educaţie rutieră pentru adolescenţi, spun reprezentanţii mai multor ONG-uri, care au început deja să ţină cursuri interactive în licee. Se folosesc în primul rând de clipuri din situaţii reale. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional!

Cu aceste imagini şi-a început prezentarea în faţa unor liceeni, un poliţist de la Direcţia Rutieră. A fost chemat la Colegiul Naţional "Ion Creangă" de reprezentanţii unei organizaţii neguvernamentale, care încearcă să îi convingă pe adolescenţi că nu este în regulă să conduci cu viteză, beat sau drogat.

Poliţist: "O să încep cu partea mai tristă."

Citește și
razie taxi brasov
Razie printre taximetriștii din Brașov. Șoferi prinși fără ceas sau că refuză cursele

Reporter: "Ştiţi care este principala cauză a deceselor la vârsta voastră? Accidentele rutiere. Nu bolile grave sau altceva".

Este rezultatul teribilismului combinat cu lipsa de experienţă, o ştiu prea bine chiar adolescenţii.

Reporter: "Ţi se pare de ajuns școala de şoferi?"

Elev: "Sincer nu, nu toate şcolile te învaţă la acelaşi nivel."

Elevă: "Vor să se dea mari, să arate cât de tari sunt dacă consumă alcool şi conduc".

Sfaturi pentru ei au avut şi un psiholog, un paramedic dar şi un pilot de raliuri.

Pilot: "O maşină puternică nu te ajută să îţi dezvolţi reflexele. Tu neavând reflexe ca începător, e greu să te ţii de maşină."

În pivinta şoferilor cu mai puţin de un an experienţă, statisticile sunt îngrozitoare - 1.757 de accidente, 318 morţi şi 1.647 de răniţi - într-un singur an.

Liviu Zorilă, preşedinte ELIT: "Scopul nostru final este să reuşim să facem educaţie rutieră în toată ţara. Am discutat şi cu Ministerul Educaţiei şi când vom reuşi să extindem proiectul în toată ţara, atunci vom primi ajutor şi de la ei"

Lipsa educaţiei rutiere se vede şi în statisticile poliţiei. Anul trecut, peste 500 de accidente rutiere grave au avut loc din cauza minorilor. În peste jumătate din cazuri, pietonii care nu împliniseră 18 ani nu au respectat regulile de circulaţie. 60 de oameni au murit şi 555 au fost răniţi în urma acestor accidente.

Deocamdată, programa românească nu include ore obligatorii de educaţie rutieră. De ele se ocupă răzleţ poliţia, dar mai ales asociaţiile educaţionale.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult