Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de mii de bucureșteni nu au apă caldă. Lucrările la sistemul de termoficare întârzie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de mii de bucureșteni pun oalele pe aragaz, exact ca pe vremuri, în lipsa apei calde de la robinet. Cei care sunt în această situație trebuie să știe că dușurile vor rămâne reci o perioadă.

Lucrările la sistemul de termoficare întârzie, materialele s-au scumpit, iar livrările de oțel ajung greu, spun constructorii. Desi ar fi trebuit reabilitați 50 de km de rețea primară până la finalul anului, vor fi gata cel mult 35, spune edilul Capitalei.

20% dintre blocurile conectate la sistemul de termoficare al Capitalei nu au apă caldă. Cele mai multe avarii sunt în sectoarele patru și cinci și vizează aproape 1.500 de imobile.

Femeie: „Nu avem apă caldă de două săptămâni. Este îngrozitor, pentru mine mai ales că am și cățelus, este cumplit, dar și pentru mine că trebuie să mă spăl. Încălzim, puțin mai în spate cu vreo 30 de ani în urmă”.

Puțin peste 10% din rețeaua principală de termoficare este modernizată în prezent. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre locuitorii Capitalei depind de sistemul de alimentare cu energie termică.

Citește și
leeds
Soluția unui britanic pentru a face față facturilor tot mai mari. Stă pe întuneric în casă și nu folosește apa caldă

Conductele sunt schimbate în mai multe locuri din București, dar lucrările sunt încetinite din lipsa materialelor necesare, spun constructorii.

Ion Erbașu, director firmă de construcții: „Chiar dacă au crescut prețurile, nici nu se găsesc. Vin cu întârziere, din cauza lipsei materiei prime din Ucraina, a ţevii pentru conducta de oţel. Am dat comanda de anul trecut, din noiembrie 2021 şi au început livrările în anul acesta, în luna mai.”

De la începutul anului au fost schimbați mai puțin de 15 km de conductă, iar până la finalul lui 2022 vor fi cel mult 35. Așadar, iarna viitoare nu va fi cu mult mai bună ca cea trecută.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Pierderile din rețea au fost în 2020 de 38%, în 2021 tot 38, în 2022 sperăm să le reducem la 35-36%. Pentru tronsonul Berceni-Olteniţei. Termenul de realizare este în mai, anul viitor. Ferentari - acolo este o problemă generată de un contract care a fost semnat, de explozia preţurilor. Ferentari ar fi trebuit terminat anul acesta.”

Claudiu Crețu, directorul companiei Termoenergetica: „Proiectul pe fonduri europene, de 300 de milioane de euro, 200 de km, licitația a fost desfășurată de Primăria Capitalei. Sperăm cât mai repede să avem contracte semnate și anul viitor se va lucra în forță pe multe șantiere”.

Un raport din 2021 al Consiliului General al Municipiului București arată că peste 65% din conductele din rețeaua primară au peste 25 de ani vechime și doar 13% au 10 ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult