Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de câini ciobănești au concurant într-o competiție, la Bran. GALERIE FOTO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel mai mare eveniment dedicat ciobăneștilor românești are loc în acest weekend, la Bran.  

Sâmbătă, peste 200 de câini din cele cinci rase omologate au fost analizați atent de specialiști pentru a-l descoperi pe cel mai bun. Duminică, sunt programate parada concurenților și ceremonia de premiere. Cei peste 200 de câini de pază au făcut spectacol ieri la Campionatul Național al Ciobăneștilor Românești, organizat la Bran.

Printre participanții se numără și Mura. Este din Comarnic, are trei ani și jumătate și - atunci când nu e la competiții - păzește în jur de 600 de oi, alături de alți 23 de câini din aceeași rasă.

Vasile Oancea: „Sunt foarte importanți în paza turmelor, dar mai ales în lupta cu carnivorele mari. Năpârlesc bine, se întrețin bine, mâncarea o avem de la stână, zăr, pâine, carne, boabe, mănâncă orice și mai multă afecțiune.”

Cosmin Vasile Tidea: „Acum e cel mai mare campionat și am spus că na, să venim și noi de la stână să vedem cum e. (Reporter: Câte oi păzește?) 350.”

Fiecare exemplar a fost atent studiat de arbitri, care trebuie să descopere câinele cu stofă de campion.

Florin Cimiliuc, arbitru: „Ne interesează păstrarea caracterelor, trăsăturilor fizice, morfologice și temperamentale și vorbim și de comportament. Un ciobănesc românesc trebuie să nu fie excesiv de agresiv, să prezinte siguranță, să nu fie fricos.”

Cele cinci rase de câini ciobănești participante sunt carpatin, mioritic, corb, bălan și de Bucovina, iar pentru fiecare a fost ales un câștigător.

Adrian Leonard Sârbu, vicepreședinte organizatoric: „Se arbitrează de fapt tipologia câinelui în funcție de standardul rasei. În funcție de calitățile acelui câine, acel câine va primi un calificativ sau titlu. Se testează curajul câinelui, modul lui de reacție la om și la un atac.”

Evenimentul continuă și duminică, când vor fi prezente și alte rase de câini.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult