Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surse: România va intra în Schengen în 2024, inclusiv cu frontierele terestre. Cum va arăta calendarul aderării

Your browser doesn't support HTML5 video.

România ar putea afla până la Crăciun calendarul aderării noastre la spațiul Schengen.

Surse oficiale arată că, după o discuție pe care șeful statului a avut-o cu cancelarul austriac Karl Nehamer, oficialii de la Viena nu se vor mai opune primirii României în spațiul de liberă circulație.

Cel mai probabil, în luna martie vom fi în Schengen cu frontierele navale și cu cele aeriene, iar în octombrie cu cele terestre.

Negocieri au fost purtate și cu politicienii de la Sofia, astfel încât bulgarii să accepte aderarea în etape a țării lor, mai ales că nu mai întâmpină opoziția Olandei.

Informațiile vin după ce austriecii au transmis, la începutul acestei săptămâni, că România poate întra în Schengen pentru început doar cu frontierele aeriene și doar după îndeplinirea unor condiții foarte clare.

Citește și
Marcel Ciolacu, premierul României
VIDEO. Ciolacu: Sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen aerian şi naval

În schimbul intrării libere în rândul țărilor membre Schengen prin transportul aerian, Austria a cerut o protecție mai strictă a frontierelor externe terestre ale Uniunii Europene.

L a rândul său, loi, 14 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, că tema aderării României la Spaţiul Schengen "rămâne complicată" şi că în acest dosar "mai e mult de negociat".

"Negocierea pe Schengen rămâne complicată. (...) A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie, care este, evident, satisfăcătoare pentru toate părţile. Nu pot să-mi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte şi complet nesatisfăcătoare pentru altă parte. Nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, suntem în discuţii, mai e de discutat", a spus şeful statului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult