Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Explicațiile autorităților cu privire la prima reacție severă la vaccinul Pfizer

Problemele de sănătate severe trăite de un bărbat din București care făcea dializă imediat după rapelul cu Pfizer nu au fost cauzate de vaccin, ci sunt manifestări ale bolilor sale cornice, au informat luni autorităților.

 

Ancheta DSP București și a INS a relevat faptul că nu este vorba despre o reacție adversă severă la vaccinul Pfizer, ci o manifestare a bolilor cronice de care suferă bărbatul, iar starea de rău de după vaccinare reprezintă, astfel, o coincidență, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Bărbatul de 64 de ani care s-a simțit rău duminică după efectuarea rapelului cu Pfizer face dializă, iar starea de sănătate s-a agravat după începerea procedurii de hemodializă, pe care a început-o la scurt timp după vaccinare.

Starea bărbatului este în prezent stabilă, acesta fiind internat la Terapie Intensivă, la Spitalul Clinic de Urgență București.

Citește și
Vaccin
Marea Britanie: Toţi adulţii vor primi prima doză de vaccin împotriva Covid-19 până la 31 iulie

”Pentru corecta informare a opiniei publice, privind reacția adversă severă post-vaccinală în investigare manifestată de un pacient în urma administrării celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19, informație comunicată și în bilanțul zilnic privind persoanele vaccinate din România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face următoarele precizări, în baza informațiilor disponibile: Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au efectuat verificări în cazul unei persoane care a prezentat un eveniment advers sever, după administrarea dozei de rapel cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Potrivit datelor puse la dispoziție de DSPMB, este vorba despre un pacient în vârstă de 64 de ani, cu multiple boli cronice, aflat în procedură de dializă cronică, căruia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer (Comirnaty), la data de 26 ianuarie a.c., iar doza a II-a, în ziua de 16 februarie a.c., la un centru de vaccinare deschis în proximitatea cabinetului în care făcea dializă. După rapel, pacientul a fost supravegheat conform procedurilor timp de 15 minute, perioadă în care starea sa de sănătate a fost bună. Ulterior, acesta s-a deplasat într-un corp alăturat al clădirii centrului de vaccinare pentru efectuarea ședinței de hemodializă. Înainte de începerea procedurii, pacientul prezenta o stare generală bună, cu ușoară dispnee și tensiune arterială crescută, simptomatologie asociată cu afecțiunile preexistente. S-a decis începerea procedurii de hemodializă, însă în timpul acesteia, starea generală a pacientului s-a agravat. Echipa medicală a intervenit imediat, l-a stabilizat și a solicitat transportul de urgență a pacientului la Spitalul Clinic de Urgență București. În prezent, starea de sănătate a pacientului este stabilă, conform informațiilor transmise, fiind atent monitorizat de cadrele medicale de specialitate din Secția Anestezie - Terapie Intensivă (ATI). Pe baza informațiilor puse la dispoziție până în prezent, se concluzionează că deteriorarea stării pacientului este cauzată de progresia bolilor cronice de fond dezechilibrate anterior vaccinării. Astfel, asocierea cu vaccinarea reprezintă un eveniment coincident”, se arată în comunicarea transmisă luni de CNCAV.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult