Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O navă străină a explodat în apropiere de Sulina, după ce ar fi lovit o mină marină. Echipajul de 12 persoane a fost salvat

Your browser doesn't support HTML5 video.

O explozie a avut loc miercuri dimineața la bordul unei nave sub pavilion Togo, aflată în rada Portului Sulina. Din primele informații, vasul ar fi lovit o mină marină. Cei 12 membri ai echipajului au fost salvați de ARSVOM.  

O navă de marfă sub pavilion Togo ar fi lovit o mină marină în largul Portului Sulina, scrie Replica de Constanța.

Autoritățile au informat inițial că ”nava SAR ARES-ARSVOM, trimisă în ajutor la nava TOGO SEAME, aflată în Rada Sulina, la care s-a produs o explozie, se întoarce la Tulcea cu 12 persoane rănite, din care 2 grav rănite. Explozia s-a produs la sala mașinilor”.

La scurt timp, Garda de Coastă a transmis însă că niciun marinar nu a fost rănit. ”Până în acest moment nu au fost identificate persoane rănite. Inițial au fost raportați 12 răniți prin apelul de la 112”, a precizat Garda de Coastă.

Citește și
Misiune de salvare la Sulina. Un cetățean turc, preluat de o navă de salvare până la ambulanță
Misiune de salvare la Sulina. Un cetățean turc, preluat de o navă până la ambulanță

Surse din cadrul autorităților portuare au declarat, de asemenea, pentru Știrile PRO TV că nava a lovit o mină și se scufundă rapid. 

”Posibil a trecut peste o mină și a explodat sub ea, are gaură de apa și se pare că se scufundă rapid, echipajul a debarcat, iar remorcherul AFDJ trimis în ajutor nu știu dacă va putea salva nava, nu ai unde să o sprijini pentru tractare”, au precizat oficiali portuari pentru Știrile PRO TV. 

Toți membrii echipajului au fost aduși la mal, în siguranță

Garda de Coastă a transmis că ”în data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis în CH 16 VHF, de către o navă comercială, prin care informează că a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia. La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o navă specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM. Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navală Română”.

Căpitanul şef al Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat că, la solicitarea comandantului vasului, toţi cei 12 membri ai echipajului au fost aduşi în Portul Sulina în condiţii de siguranţă şi sunt evaluaţi din punct de vedere medical.

"Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Căpitănia Portului Tulcea a început ancheta pentru stabilirea cauzelor naufragiului. Dacă explozia a fost din cauza unei mine rămâne să stabilească Ministerul Apărării", a precizat Dan Ichim pentru Agerpres.

Nava transporta ciment

Potrivit Autorității Navale Române, circulația pe canalul Sulina nu a fost afectată. 

”O navă sub pavilion Togo, ce transporta ciment, a raportat la ora 6.50 o explozie la compatimentul maşină şi a solicitat abandonul navei.  Acesta se afla la aproximativ 7 Mm est de Sulina. Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Politiei de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipajului. Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina. Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată. Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.

Autoritatea Navală Română face cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment. Revenim cu detalii”, a transmis ANR.

Armata a trimis în zonă un puitor de mine și un elicopter al Forțelor Aeriene

Armata a reacționat și ea la incidentul din largul Sulinei și a trimis la fața locului un puitor de mine și un elicopter.  

”Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord.

Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.

Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.

Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult