Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Supercomputerul UE care a costat 120 de milioane de euro a fost inaugurat

Întreprinderea comună europeană de calcul de înaltă performanță (EuroHPC JU) și CINECA au inaugurat, joi, supercomputerul Leonardo.  

Supercomputer EuroHPC este al patrulea cel mai rapid computer din lume. La inaugurare au participat Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene și Anna Maria Bernini, ministrul italian al Universității și Cercetării.

La eveniment au participat și Roberto Viola, director general pentru rețele de comunicații, conținut și tehnologie, Comisia Europeană (CNECT) și Anders Dam Jensen, directorul executiv al EuroHPC JU.

Supercomputerul Leonardo se bazează pe soluția BullSequana XH2000 furnizată de Atos și este potrivit în mod special pentru sarcini de calcul de mare intensitate, cum ar fi procesarea datelor, High Performance Data Analytics (HPDA), Inteligența artificială și învățarea automată.

Leonardo este găzduit la Bologna Technopole din Italia. Instalarea sa a început cu câteva luni în urmă, conform eurohpc-ju.europa.eu. 

Citește și
ilike it
iLikeIT. Cum putem da o viață nouă computerelor sau laptopurilor vechi. Sfaturi utile

Computerul este al patrulea cel mai rapid și mai puternic supercomputer din lume, conform ediției din noiembrie 2022 a listei TOP500. Acesta va crește semnificativ capacitatea de calcul și va fi un instrument valoros pentru cercetarea și industria europeană, susținând inovarea și aducând beneficii cetățenilor europeni în domenii precum medicina, energia, clima și agricultura.

Dispozitivul care valorează 120 de milioane de euro folosește un sistem de răcire cu apă pentru o eficiență energetică îmbunătățită și este echipat pentru a-și ajusta consumul de energie astfel încât să asigure un echilibru între economisirea energiei și performanță.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult