Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sunt alerte de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii au făcut un exercițiu, în zorii zilei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Turiștii care merg în aceste zile pe munte trebuie să fie extrem de precauți. Specialiștii au emis o alertă de avalanșă pentru Munții Bucegi și Făgăraș.

Salvatorii montani trebuie să fie mereu gata pentru intervenții, așa că se pregătesc intens. Anul acesta, 18 dintre ei au pornit spre Vârful Ciucaș, unde participă la un exercițiu de căutare și salvare după avalanșă.

Exercițiul a început imediat după răsăritul soarelui și a durat aproximativ cinci ore.

Sebastian Marinescu - director Serviciul Județean Salvamont Brașov: „Acțiunea de căutare și salvare în avalanșă a constat în recuperarea a patru persoane, care, conform scenariului, au fost prinse de avalanșă".

Kitul de avalanșă

Lopata de zăpada, sonda cu ajutorul căreia sunt căutate victimele și dispozitivul DVA - care emite semnale - nu trebuie să lipsească din rucsac, spun salvamontiștii.

Citește și
pericol avalansa
Avertizare de avalanșă de gradul 4 la altitudini de peste 1800 de metri în munții Făgăraș

„Dacă te prinde o avalanșă de genul ăsta, nu prea mai ai când să mai folosești lucrul ăsta, decât dacă mai ești cu cineva, ai reușit să scapi și ești într-o căutare, să te duci să îl salvezi pe cel de lângă tine". (...) Sonda să vezi în zăpadă, să vezi dacă reușești să dai de cineva, lopata ca să poți să dai zăpada la o parte".

„Mâncare, băutură, lopată, bineînțeles și orice să îți fie cald" au explicat salvatorii montani.

Dar, ca întotdeauna, paza bună trece primejdia rea: „Nu mergi în drumeție unde este pericol de avalanșă" au completat salvamontiștii.

Sebastian Marinescu - director Serviciul Județean Salvamont Brașov: „Când este risc de avalanșă nu ar trebui să se meargă pe munte, dar dacă totuși există persoane care doresc să abordeze anumite trasee, e foarte important să aibă echipamentul complet, de avalanșă".

Riscul de avalanșă se menţine până duminică, la ora 20:00.

În ultimele zile, la munte, a nins, iar în Făgăraș stratul nou de zăpadă este de peste 10 cm. Este așa numitul pulver, adică are consistența pudrei și s-a depus peste o pătură de zăpadă mai veche, înghețată. Între cele două straturi nu există coeziune, așa că riscul de avalanșă este de gradul 4, pe o scală de la 1 la 5.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să se informeze întotdeauna cu privire la condițiile meteo înainte de a pleca la drum.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult