Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA și Germania trimit sisteme de rachete moderne Ucrainei, cu condiția să nu lovească ținte din Rusia

Your browser doesn't support HTML5 video.

După câteva zile de ezitare, preşedintele Biden s-a hotărât să trimită Ucrainei lansatoare de rachete moderne, cu rază de acţiune suficient de mare cât să poată reechilibra balanţa de putere de pe frontul din Donbas.

Decizia este crucială, în condiţiile în care armata ucraineană pare să se retragă în Lugansk, în fața puterii de foc a Moscovei. Guvernul de la Kiev s-a angajat să nu folosească aceste sisteme, pentru a lovi teritoriul Rusiei. Chiar şi aşa, Moscova acuză Washingtonul că pune paie pe foc, şi riscă să târască în conflict şi alte ţări.

Statele Unite le „vor furniza ucrainenilor lansatoare de rachete avansate şi muniţie care le vor permite să atingă obiective cheie pe câmpul de luptă".

În mod mai puțin obișnuit, președintele american a făcut anunțul într-un editorial de opinie publicat în cotidianul The New York Times.

Joe Biden nu a dat detalii, dar oficiali de la Pentagon au precizat că e vorba de sisteme HIMARS.

Citește și
Joe Biden
Biden: Washingtonul va furniza Kievului sisteme avansate de lansatoare de rachete

Acestea pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 480 de kilometri, în funcție de tipul de rachetă cu care sunt încărcate. Rachetele pe care SUA le va trimite Ucrainei sunt cu rază medie, ele putând ajunge doar până la 80 de kilometri. Oricum o rază dublă față de obuzierele furnizate de americani forțelor armate ucrainene.

Moscova a reacţionat rapid: „Decizia SUA de a livra Ucrainei sisteme avansate de rachete HIMARS este extrem de negativă și va crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO", a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov, pentru RIA Novosti

„Himars” reprezintă un sistem mobil de lansatoare de rachete ghidate prin GPS, montat pe blindate. Doar câţiva soldaţi pot încărca rachetele în câteva minute, după ce în prealabil vor fi instruiţi. Armata americană are deja sisteme „Himars” staționate în Europa, inclusiv 3 în România.

Raza de acţiune de 80 de kilometri permite ca bateriile să fie plasate în afara razei de acțiune a artileriei rusești. Potrivit analiştilor militari, sistemul „Himars” poate atinge ţinte care oferă sprijin logistic forțelor armate ruse, precum depozitele de muniții și combustibil. Astfel ar opri Moscova să desfășoare noi acțiuni ofensive. La rândul ei, Germania a anunţat că va livra Ucrainei sistemul de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune IRIS-T, dezvoltat împreună cu alte țări NATO.

Olaf Scholz, cancelarul german: „Guvernul german a decis să livreze Ucrainei IRIS-T, cel mai modern sistem de apărare anti-aeriana al Germaniei. Acesta va permite Ucrainei să-şi protejeze oraşele mari. De asemenea, vom furniza Ucrainei sisteme radar capabile să detecteze rachetele Howitzers şi artileria inamicului.”

Mai mult decât atât, cancelarul a promis că Berlinul rămâne angajat alături de Ucraina pe termen lung.

Olaf Scholz, cancelarul german: „Vom sprijini Ucraina cât timp va fi necesar. Obiectivul nostru este ca Putin să nu câştige acest război.”

În ajun, Olaf Scholz a anunţat că va livra Greciei vehicule de luptă pentru infanterie, probabil tancuri Marder.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult