Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Specialiștii în agricultură încep deja să vorbească despre secetă. Prognoza pe următoarea lună indică precipitații slabe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu o iarnă atipic de caldă, fără zăpadă și cu ploi doar pe alocuri specialiștii din agricultură încep deja să vorbească despre secetă.

În unele zone pământul este umed doar la suprafață, iar acolo unde nu a plouat se usucă. Mai mult temperaturile prea ridicate pentru luna ianuarie favorizează apariția dăunătorilor. Prognoza pe următoarea lună indică precipitații doar în următoarea săptămâna și numai în unele zone.

Potrivit ultimului buletin agrometeorologic emis de Administrația Națională de Meteorologie, în Dobrogea, Moldova și Muntenia sunt regiuni extinse afectate de secetă pedologică, adică solul nu mai poate asigura apa necesară plantelor iar aceastea se veștejesc.

Prognoza pe următoarea lună stârnește îngrijorare în rândul fermierilor.

Doar săptămâna viitoare vor fi precipitații în est, vest și sud-vest, apoi specialiștii vorbesc de deficit de apă și ninsori în toată țara.

Otilia Cotuna, Șef lucrări Facultatea de Agricultură Timișoara: „Sunt zone în țară unde într-adevăr e posibil ca și culturi de cereale și de rapiță să se piardă”.

Fără precipitații și cu temperaturi peste cele normale încă o lună de acum încolo - în culturi supraviețuiesc bine și se înmulțesc periculos de mult dăunătorii.

Aceasta este molia minieră a tomatelor sau „tuta absolută” - o insectă care poate aduce pierderi de până la sută la sută în culturile de tomate. În stadiul de larvă toacă plantele.

„Tuta absolută” provine din America de Sud și trăiește doar la peste 9 grade Celsius. În România a apărut recent iar în această iarnă, pentru că nu a fost ger, a supraviețuit. Culturile de rapiță au început - pe de altă parte - să fie sufocate de buruieni.

Samson Popescu, Fermier: „Buruieni monocotile care în mod normal sunt distruse de ger, de temperaturile scăzute”.

Pe fermieri îi îngrijorează și vântul - care în următoarea perioadă va depăşi la rafală în unele locuri 50 - 60 km/h, cum s-a întâmplat - de pildă - vineri, în Dolj, unde a fost emisă o avetizare de tip „nowcasting”.

Loredana Pișcanu, Inginer stațiunea de cercetare - dezvoltare Șimnic: „Bate vântul ceea ce ne evaporă și ultimele resurse de apă din sol”.

Specialiștii agrometeorologi recomandă în această perioadă dificilă pentru unii fermieri să verfice frecvent stadiul de dezvoltare a culturilor - ca să le poată interveni din timp ca să le protejeze. Cei care suferă, de pildă, din cauza dăunătorilor și a buruienilor, ar trebui să folosească ierbicide și insecticide - chiar dacă le vor crește costurile de producție.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult