Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Spațiul aerian românesc, apărat cu supersonice canadiene: „Misiunea furnizează descurajare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

La revedere Italia, bun venit Canada. În următoarele patru luni, cerul României va fi apărat de cinci supersonice F-18 canadiene, după plecarea piloţilor italieni care au patrulat cu aeronave Typhoon.

Forţele aeriene canadiene au adus 135 de militari la Baza Mihail Kogălniceanu, unde vor staţiona avioanele. Ca membru NATO, România îşi apără teritoriul nu numai cu vechile Mig-uri 21 sau F16, ci beneficiază, prin rotaţie de sprijinul ţărilor NATO.

Pentru piloţii militari ai Canadei, care au adus temutele avioane de luptă, Constanța nu e un teritoriu străin.  Este pentru a treia oară când piloţii trimişi de Guvernul de la Ottawa ne apără spaţiul aerian, cum au făcut-o până acum britanicii şi italienii.

Practic, aliaţii noştri ne ajută să facem poliţie aeriană, pentru că spaţiul aerian românesc e mai mult decât atât: e spaţiu aerian NATO, iar noi suntem la câteva sute de kilometri distanţă, în linia dreaptă, de Crimeea ocupată de ruşi şi înarmată până în dinţi de Moscova.

Major General Alain Pelletier, commandant divizia 1 Canadiană: „Este o misiunie la care Canada participă deja de 3 ani şi nu o văd că o dificultate, ci ca o continuare a muncii pe care o facem în Canada, pentru care ne antrenăm să fim pregătiţi să ne deplasăm şi să asigurăm suport misiunilor NATO.”

Citește și
Avion de vânătoare NATO, în apropierea aeronavei ministrului rus al Apărării
Un avion de vânătoare NATO s-a apropiat de aeronava ministrului rus al Apărării

General Viorel Pană, șeful Forţelor Aeriene Române: „Misiunea de poliţie aeriană este o misiune executat pe timp de pace, dar furnizează descurajare. Arată determinarea Aianţei, a membrilor Alianţei de a lucra împreună, de a reacţiona împreună, chiar şi la ameninţări, nu numai la acţiuni deschise, directe.”

Odată cu venirea escadrilei canadiene la Constanța a fost activată şi comanda NATO de supraveghere radar a teritoriului de la Câmpia Turzii. Acolo sunt ochii ce veghează cerul românesc, iar la Kogălniceanu, armele: în acest caz F-urile canadienilor, alături de MIG-urile şi aeronavele F 16 ale României.

General Ruben Carcia Servert, comandant operaţii aeriene combinate: „Acest centru este normal detaşat în Italia şi l-am mutat aici şi merge foarte bine totul integrat.”

În ultimele 12 luni, piloţii militari aliaţi staţionaţi la Mihail Kogălniceanu au ridicat avioanele de mai multe ori, pentru interceptarea aeronavelor ruseşti care se apropiau de spaţiul aerian al României.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult