Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație dramatică în România. Locurile la ATI s-au epuizat, iar lipsa de medici se resimte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu o rată de infectare explozivă, România se îndreaptă către cel mai negru scenariu: intrarea în carantină și aplicarea restricțiilor în toate domeniile.

De marți, în Timișoara , municipiu unde rata de infectare a depășit 3 la mie, se folosește certificatul digital pentru accesul în anumite spații. La Policlinica Spitalului Județean, pacienții vaccinați intră la consultații, iar ceilalți, sunt testați și așteaptă rezultatul înainte de a fi tratați. Așa că se creează cozi iar oamenii sunt nemulțumiți.

Bucureștiul se apropie și el vertiginos de 3 cazuri la mia de locuitori, situație în care se va aplica regula de acces în baza certificatului digital. Numărul tot mai mare de îmbolnăviri însă nu crează probleme doar de acces. Nu mai sunt locuri la Secțiile de Terapie Intensivă.

Șeful DSU Raed Arafat, ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila, managerii spitalelor din toată țara, șefii direcțiilor de sănătate publică, șefii secțiilor de Terapie Intensivă și șefii unităților de primiri urgențe încearcă acum găsirea unor soluții pentru mărirea capacității secțiilor de Terapie Intensivă.

Sunt orașe mari din țară cum este Capitala sau cum sunt Clujul și Timișoara unde nu mai sunt locuri în secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu forme grave ale infecției Covid. O soluție ar fi acele TIR-uri de Terapie Intensivă mobile.

Citește și
Pandemie
Covid-19: Cea mai gravă pandemie din istoria recentă a SUA. A ucis mai mulţi americani decât gripa spaniolă

La Institutul „Marius Nasta” din Capitală, deja a fost montat un astfel de TIR. S-au făcut toate probele, unitatea a fost conectată la stația de oxigen a institutlui. Deocamdată acolo nu pot fi internați pacienți și asta pentru că institutul nu are suficient personal medical. Managerul institutului Beatrice Mahler spunea că ar avea nevoie de 7 asistenți medicali, 7 infirmiere, 3 ingrijitoare și 3 medici specialiști. Oamenii vor fi angajați pe un contract pe perioadă determinată. Toate informațiile se găsesc pe site-ul institutului.

Pe de altă parte, în fiecare zi crește numărul celor infectați cu SARS-CoV-2 . Bucureștiul are o incidență de 2.91 la mie. Cel mai probabil, de mâine, dacă vom trece pragul de 3, vom fi nevoiți să prezentăm certificatul digital de vaccinare când vrem să mergem în diferite locuri.

În Afumați, localitate din Ilfov în care s-a depășit deja pragul de 6 la mie, copiii s-au întors totuși la școală pentru că ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că decizia ca elevii să rămână în online s-a luat fără întâlnirea Comitetului pentru Situații de Urgență.

Ministrul Educației spunea că este posibil ca în 2-3 saptămâni, elevii să fie nevoiți să se întoarcă la cursuri în online dacă va crește în continuare numărul de cazuri de Covid-19.

Liliana Curea, corespondent PROTV: „A fost azi o videoconferință la care au participat șeful DSU Raed Arafat, dar și ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, managerii spitalelor din București și din țară dar și directorii Direcțiilor de Sănătate Publică. Autoritățile le cer soluții directorilor spitalelor să găsească noi paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu forme grave ale infecției COVID și totodată să găsească și personal medical. Încă de luni a fost adus în curtea Institutului Marius Nasta un TIR de terapie intensivă mobilă, deocamdată nu poate fi folosit, acolo nu pot fi internați bolnavi, deși sunt 12 paturi de ATI, pentru că institutul nu are suficienți angajați, managerul institutului spunea că ar avea nevoie de șapte asistenți medicali, șapte infirmiere, trei îngrijitoare și trei medici specialiști, iar acești oameni trebuie angajați pe contract pe perioadă determinată. În acest moment autoritățile spun că mai sunt șase locuri la ATI pentru pacienții cu SARS-COV-2, iar la nivelul întregii țări sunt 16 paturi libere. Capitala ajuns marți la 2,91 la mie, sunt șanse ca de mâine, dacă va trece de 3 la mie, să avem nevoie de acel certificat digital, știm că în prejma Bucureștiului sunt multe localități care au trecut de acest prag, chiar localitatea Afumați a trecut de 6 la mie, acolo a fost o situație cu elevii, ieri au stat acasă, dar astăzi au fost chemați din nou la școală, asta pentru că Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, spunea că decizia ca să rămână în online s-a luat fără întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult