Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație disperată în țară, din cauza Covid-19. Pacienții sunt conectați la oxigen, direct de pe scaune

Your browser doesn't support HTML5 video.

România începe o nouă săptămână cu peste 1.500 de bolnavi cu SARS-CoV-2, care așteaptă în camerele de Primiri Urgențe să se elibereze un pat și pentru ei.

Medicii sunt copleșiți de situație și într-o încercare disperată de a ajuta cât mai mulți suferinzi înghesuie tărgile printre paturi, ori îi conectează la oxigen, direct de pe scaune.

''Nu înțeleg cum de le este mai frică de vaccin decât de boală'', spune disperată o doctoriță. Ajunși la capătul puterilor, unii dintre medici consideră că autoritățile ar trebui să ceară ajutor din străinătate.

Craiova - izolatorul Spitalului Județean. Zeci de tărgi au fost amplasate printre paturi. Sunt atât de mulți cei care au COVID-19, încât unii așteaptă inclusiv pe scaune, cu măștile de oxigen pe figură.

Cristina Geormăneanu, directorul medical Spitalul Județean Craiova: ''Sunt tratați complet, primesc oxigen suplimentar, primesc tratament complex de terapie intensivă.''

Citește și
Alexandru Rafila
Rafila: Această cifră de 20.000 de cazuri pe zi este posibil să fie atinsă în următoarele două - trei săptămâni

Crunt este și la Institutul Marius Nasta din Capitală. Sunt 31 de pacienți în plus peste numărul de locuri.

Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta: ”Practic, saloanele cu două paturi s-au transformat în saloane cu trei, holurile sunt pline de paturi, unde este posibil. Dificultatea momentului nu poate fi exprimată în cuvinte mai mult decât în imagini.  Reacționează violent atunci când îi întrebăm dacă sunt vaccinați.''

Iar la Iași, într-o singură gardă, la Spitalul Sfântul Spiridon au murit cinci oameni.

Diana Cimpoeșu, medic șef la UPU SMURD Iași: ”Suntem cu o capacitate depășită, toate ventilatoarele din UPU, inclusiv din punctul nostru de lucru de la Tg Frumos, sunt ocupate.''

1.468 de pacienți cu forme grave ale infecției COVID-19 ocupă în acest moment un pat de terapie intensivă. Asta înseamnă că sunt ocupate toate locurile din secțiile ATI dedicate lor, plus încă 24 din rezerva operațională. Însă numărul celor care au nevoie de oxigen, invaziv sau non-invaziv, este cu mult mai mare. În Unitățile de Primiri Urgente, la nivel național sunt internați 1.501 bolnavi, 42 sunt intubați și ventilați mecanic.

Unii dintre medici cred că România ar trebui să ceară ajutorul celorlalte țări.

Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara: ''Cel puțin ce ține de segmentul de Terapie Intensivă, probabil prin transferul unor pacienți spre alte țări care ne pot ajuta, lucru pe care l-a făcut și Italia și Franța și Germania. E un mecanism de ajutor reciproc.”

După incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, ministrul de Externe al Ungariei a scris pe Facebook că țara lui ne poate ajuta în tratarea pacienților cu SARS-CoV-2.

Autoritățile din România nu exclud această variantă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult