Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Simbolul reîntoarcerii lui Iisus, în mâinile românilor. Lumina Sfântă, primită în țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sâmbătă noapte, românii au primit lumina din mâinile preoţilor şi au dus de la unul la altul flacăra sfântă, ca simbol al reîntoarcerii lui Iisus printre cei vii.

Acum, toate s-au umplut de lumină cerul şi pământul şi cele de sub pământ. Aşa vesteşte Biserica, în prima zi a celei mai mari sărbători a creştinătăţii, când fiul lui Dumnezeu a biruit moartea şi slăbiciunea omenească.

Un avion închiriat a adus la Bucureşti lumina sfântă de la Ierusalim. Delegaţi ai mitropoliilor din ţară şi-au aprins candelele chiar în aeroport. Târziu în noapte, în toate bisericile creştin-ortodoxe a început slujba de Înviere.

La mănăstirea Antim, credincioşii au ascultat cuvintele preotului cu capetele plecate.

Pe dealul Mitropoliei, în fața catedralei patriarhale, peste trei mii de oameni au aşteptat în linişte vestea Învierii.

„Oamenii trebuie să fie buni, înţelegători, înţelepţi, toleranţi. Aşa ne putem iubi şi apropia unii pe alţii”, spune un credincios. 

La Constanța, flacăra sfântă a venit cu şalupa, pe mare.

Şi la Iaşi, în inima Moldovei, două mii de credincioşi şi-au aprins candela de la preoţii Catedralei Mitropolitane.

În Banat a plouat toată noaptea, dar timişorenii au ascultat în tăcere pildele mitropolitului, apoi au mers fără grabă spre case cu bucurie în suflet şi lumânările aprinse.

La Braşov, flacăra sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt a fost adusă de juni şi de jandarmi.

„Junii sunt păstrătorii tradiţiei şi e misiunea junilor din Scheii Brașovului să promoveze sărbătorile şi tradiţiile ortodoxe”, spune un credincios. 

Prima zi de Paște

În miezul primei zile de Paşte, soarele i-a chemat pe creştini la a doua Înviere. Catedrala Patriarhală este singura biserica din ţară unde Evanghelia se citeşte în 12 limbi, fapt ce sugerează universalitatea credinţei. Învierea Mică este dedicată copiilor şi celor prea fragili ca să reziste la slujba de noapte, ca să ia lumină.

Bucuria a adus împreună familii întregi, de confesiuni diferite. Baptişti, greco şi romano-catolici...

Pe Dealul Mitropoliei au privit ceremonia şi sute de turişti străini.

Tradiţia ortodoxă spune că în următoarele 40 de zile porţile Raiului rămân deschise, iar creştinilor le e mai uşor să îşi păstreze sufletele curate. Următoarea sărbătoare mare este Înălţarea, pe 6 iunie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult