Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Senatul a adoptat Codul Penal în formă modificată. Reacția lui Dragnea când a fost întrebat dacă modificările sunt pentru el

Your browser doesn't support HTML5 video.

Senatul a adoptat Codul Penal în formă modificată de Comisia condusă de Florin Iordache.

Redefinirea abuzului în serviciu ca infracţiune doar dacă funcţionarul sau rudele foarte apropiate au primit foloase necuvenite sau dezincriminarea neglijenței în serviciu sunt doar câteva dintre prevederile controversate.

Opoziţia a acuzat că textul a fost scris pentru a-l salva de probleme penale pe Liviu Dragnea, condamnat în prima instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

"Credeţi că ăştia mă lasă să scap?", a fost reacţia lui Liviu Dragnea.

Abia intraţi în vacanţă, senatorii au fost anunţaţi că trebuie să se întoarcă la Bucureşti, în sesiune extraordinară, pentru a vota noua formă a Codului Penal. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu l-a lăsat pe Adrian Țuțuianu de la PSD să conducă lucrările.

Citește și
proteste in Senat
Noul Cod penal a fost votat în Senat. Opoziția susține că modificările ”protejează infractorul”

Opoziţia a încercat să blocheze dezbaterile solicitând suspendarea şedinţei pe motiv că, în sală, nu se aflau nici măcar jumătate din numărul aleşilor. În zadar, însă, pentru că senatorii PSD-ALDE au început dezbaterile, iar pe parcurs au ajuns şi ceilalţi colegi ai lor. Redefinirea abuzului în serviciu a fost aspru contestată de Opoziţie.

"Funcţionarul public care va lucra în folosul comunităţii - asta ca să-l citez pe domnu' Dragnea - va trebui doar să nu fie atât de idiot să-şi însuşească direct beneficiul rezultat în urma abuzului în serviciu sau să-i ofere unei rude foarte apropiate. PSD-ul a inventat un nou mod de a fura: hoţia altruistă, în care împarţi cu ceata de haiduci politici tot ce ai furat de la români", a transmis Nicu Fălcoi, senator USR.

"Redefinind abuzul în serviciu aţi dezincriminat parţial fapta. Şi aşa, începând de ieri, sunt instituţii care ne spun că sute de dosare vor fi închise, că alte câteva sute se vor solda cu achitări. O să fac şi eu o prinsoare cu dumneavostră, astăzi: acest Cod nu va intra niciodată în vigoare în această formă, pentru că nu se poate într-un stat normal să protejezi infractorul şi nu victima", a precizat Alina Gorghiu, senator PNL.

Deputatul Florin Iordache, preşedintele Comisiei care a modificat legea, a mers personal în Senat să vadă cum merg lucrurile. A asistat la anunţul celor de la UDMR, primit cu aplauze de USR şi PNL.

"Nu suntem de acord cu abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu. S-au introdus două chestiuni la infracţiunea de abuz în serviciu şi anume reducerea limitei maxime de pedeapsă de la 7 la 5 ani şi, de asemenea, s-a introdus sintagma "în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rude sau afini până la gradul al doilea un folos patrimonial". Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate să fie de acord", a transmis Cseke Attila, senator UDMR.

Acuzat de opoziţie că şi-a pus colegii să modifice legea astfel încât să scape de problemele penale, Liviu Dragnea a răspuns printr-o întrebare.

"Credeţi că ăştia mă lasa să scap?", a spus liderul PSD.

Partenerul său de coaliţie, Călin Popescu Tăriceanu a explicat "filosofia" noului cod.

"Este o nevoie de a schimba filosofia Codului Penal, în sensul în care să punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciului, pentru că simpla trimitere în închisoare a celor vinovaţi nu rezolvă problema", a explicat președintele Senatului.

În şedinţa Sentului, toate amendamentele PNL şi USR au fost respinse, iar Codul Penal a fost adoptat aşa cum a dorit Coaliţia.

"Propunerile pe care le-am făcut azi nu rezolvă nicio problemă personală a cuiva anume. Nu sunt făcute în interesul cuiva anume. Ele vor fi aplicate în toate dosarele penale aşa cum sunt ele astăzi. Am procedat corect. Decât să menţinem dispoziţii neconstituţionale şi care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale, preferăm varianta de astăzi", a transmis Șerban Nicolae, senator PSD.

Imediat, legea a fost trimisă la Camera Deputaţilor.

Marți și miercuri va fi dezbătută în aceeaşi Comisie "Iordache", iar joi este programată o şedinţă de plen a deputaţilor în care ar urma să fie votat Codul Penal. Opoziţia a anunţat deja că va sesiza Curtea Constituţională.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult