Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Senatorii vor ca magazinele să nu le mai vândă copiilor energizante. Ce prevede inițiativa legislativă și cât costă amenda

Your browser doesn't support HTML5 video.

Senatorii vor ca magazinele să nu le mai vândă copiilor energizante. Au adoptat în acest sens o inițiativă legislativă, care definește această categorie de băuturi drept o combinație de alcool cu taurină sau cofeină.  

Conform documentului, nu mai pot fi cumpărate de cei mici pe o rază de 1.000 de metri pătrați în jurul școlilor.

Medicii avertizează că substanțele conținute de energizante pot să dea depdendență mai mare decât drogurile.

Numărul consumatorilor a crescut

În iunie, un băiat de 17 ani a murit după ce, așa cum au constatat medicii, a băut în 48 de ore mai multe doze de energizante și a fumat două pachete de țigări.

Conform INS, numărul celor care fac abuz de energizante a crescut, iar în spitale au ajuns copii între un an și 17. În multe cazuri, energizantele au fost amestecate cu alcool.

Nicoleta Paulic, inițiator lege: „În străinătate sunt multe studii care arată că patru din zece tineri au dureri de cap, insomnii, dificultăți de respirație, aritmii după ce consumă. În România se vând zilnic peste 40.000 de litri de energizante, suntem pe locul șapte în UE. Există studii care arată că aceste băuturi dau o dependență comparabilă cu unele droguri”.

Citește și
crima
O doză de energizant a rezolvat o crimă înfiorătoare. Cum a fost ucis un tată de doi indivizi, gemeni

Proiectul inițiat de senatorii liberali interzice comercializarea băuturilor energizante în școli și spitale, dar și în magazinele online. Nu ar trebui să se mai găsească nici în automatele din apropierea unităților de învățământ. Cine nu respectă decizia, riscă amenzi cuprinse între 25 și 100.000 de lei.

Medicii spun că energizantele conțin alcool, carbohidrați și îndulcitori artificiali. Au în medie zece lingurițe de zahăr și cofeină cam cât cinci, șase cafele.

Carmen Zaboloteanu, medic specialist pediatru: „A crescut foarte mult consumul la copiii sub zece ani, consumul foarte mare la copiii de 18 ani. Conțin un cocktail de susbtanțe energizante, toate acestea dau reacții care duc la tragedii”.

Efectele asupra organismului sunt dintre cele mai nocive: dau anxietate, tulburări de somn, palpitații și osteoporoză. Mai multe state precum Polonia, Lituania, Canada sau Marea Britanie doresc ca minorii să nu poată deloc să își ia energizante.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult