Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Şedinţă de guvern comună Gentiloni - Dăncilă. "România şi Italia sunt parteneri privelegeaţi"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comunitatea românilor din Italia, cea mai numeroasă, pentru că vorbim de peste un milion de suflete, a fost joi subiect de discuţie la nivel înalt.

Şeful guvernului italian a venit în România şi s-a întâlnit cu premierul şi cu preşedintele. ''Integrarea românilor în Italia, este la un nivel satisfacator'', a spus oficialul italian. Rezultate mai bune sunt însă pe plan economic, afacerile dintre cele două ţări au atins anul trecut un nivel record.

După o discuţie de jumătate de oră cu oficialul italian, Viorica Dăncilă a ieşit la declaraţii cu zâmbetul pe buze. De emoţie, a stâlcit câteva cuvinte.

''România şi Italia sunt parteneri privelegeați, puternic legaţi din punctul de vedere cultural şi istoric'', a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministru.

Şeful Guvernului italian a putut doar ghici ce spune Viorica Dăncilă, pentru că translatorul a început să-i traducă după minute bune.

Citește și
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă a găsit un nou mod de a pronunța ”EURO 2020”

''Relațiile noastre sunt întărite de prezenţa foarte relevantă a unei comunităţi române în Italia - 1 milion 300 de mii de persoane - poate că e cea mai consistentă comunitate română prezentă în străinătate", a spus Paolo Gentiloni, președintele Consiliului de miniștri al Republicii Italiene.

Şi cu toate că românii locuiesc în peninsulă de peste 10 ani, abia acum guvernele celor două ţări s-au gândit să facă ceva pentru ei.

O mare problemă, spune reprezentanța unei asociaţii de români din Italia, este exploatarea celor care muncesc ''la negru'' şi sunt obligaţi să trăiască în mizerie.

''Suntem peste 1,3 milioane de români, 53% dintre aceştia sunt femei, majoritatea lucrează în munca domestică, care e reglementată printr-un contract la nivel naţional, însă nu acoperă suficient realitatea. Se munceşte 24 de ore din 24, persoanele se îmbolnăvesc din pricina faptului că îşi desfăşoară munca închise în casă'', a transmis Silvia Dumitrache, Asociația Femeilor Românce din Italia.

Unii dintre românii din Italia s-ar întoarce, dar spun că nu ar câştiga suficient ca să trăiască.

”În momentul de față cea mai mare nenorocire este ca 4 milioane de tineri ai României sunt plecaţi, adică exact forţa de munca cea mai puternică, deci Guvernul României ar trebui să facă programe pentru tineret, programe pentru locuri de muncă'', explică Romulus Popescu, Asociația românilor din Italia.

În 2017, schimburile comerciale dintre cele două ţări au atins recordul de 14 miliarde de euro.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult