Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Secretul conversațiilor reușite”. Un ghid de conduită publicat la 1914 pentru ”viitorii ofițeri”

Pe vremuri secretele comunicării erau predate minuțios pentru viitorii ofițeri.

Dovadă stă lucrarea Căpitanului George Brăescu intitulată ” Educațiunea socială a națiunii armate”.

Redăm mai jos un pasaj cu sfaturi despre arta conversației:

„Arta de a convorbi constă în a ști să asculți pe cei care vorbesc, fără prea multe întreruperi. Conversația se desfășoară obișnuit asupra evenimentelor literare, științifice și artistice la ordinea zilei, dacă auditoriul se compune din oameni inteligenți, literați și cu oarecare simț artistic. Se înțelege de la sine că nu vei vorbi despre muzică cu cel care n-are idee de ea, sau știință cu niște ignoranți. Oricine trebuie să se silească să cunoască gustul, gradul de inteligență al fiecăruia și să dirijeze conversația în așa fel încât să intereseze câte puțin pe fiecare. Ce ar deveni o femeie cochetă, care adoră panglicuțele, într-o conversație de filosofie înaltă?!

Un om bine crescut nu clevetește niciodată pe socoteala cunoștințelor sale. Din contră poate să spună tot binele ce-l crede despre prietenii săi și, fie că sunt prezenți, fie c-ar fi absenți, să-i apere dacă cineva i-ar ataca. Aceasta trebuie însă făcută cu blândețe, cu tot dreptul ce-l ai de a arăta că te mâhnește să auzi vorbindu-se rău de acei care îți sunt dragi. (...) Este o regulă generală care trebuie păzită în societate: să nu jignești pe nimeni în afecțiunile sale și e foarte ușor să reții la timp un cuvânt care poate să întristeze sau să ofenseze pe cineva. Menajează credințele politice și religioase și orice discuții asupra acestor principii trebuie să fie cât se poate de curtenitoare.”

(Căpitan George Brăescu, Educațiunea socială a națiunii armate. Viitorul ofiţer: în școală, în armată și în societate, București, 1914)

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult