Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Seceta a dus la raționalizarea apei în mai multe localități din țară. „Rău, n-ai cu ce te spăla”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este secetă în trei sferturi din țară, iar în unele localități din est și vest, autoritățile au raționalizat consumul de apă. Cei care sunt prinși că folosesc apa de băut să-și ude serele și grădinile, ar putea fi amendați.

În Botoșani, reprezentanții companiei de apă au descoperit că un iaz privat era alimentat ilegal din rețeaua publică. Hidrologii avertizează că ploile scurte de vară nu rezolvă problema, iar Italia anunță că se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

În județele Cluj, Sălaj și Mureș sunt aproape 20 de localități unde sunt probleme cu apa de băut, din cauza secetei.

Victor Lucian Croitoru, director de comunicare Compania de apă Someș: „Există un număr de localități care fie nu mai primesc apă, datorită lipsei de apă la sursele locale, puțuri și așa mai departe, fie li se furnizează apă cu intermitență, din sistemul centralizat”.

Compania de apă Someș spune că apa este de ajuns în perioadele când unii utilizatori înregistrează un consum exagerat. Aceștia sunt bănuiți că își udă grădinile cu apă de băut.

Citește și
Grasu XXL
Grasu XXL a ajuns la poliție, după ce a lovit un tânăr cu o sticlă de apă și l-a înjurat

Victor Lucian Croitoru, director de comunicare Compania de apă Someș: „Deși legislația deși prevede amenzi de zeci de mii de lei pentru asemenea practici de utilizare a apei pentru alte scopuri, nu a dat companiilor de apă și posibilitatea de a aplica aceste amenzi. Care pot fi aplicate de Garda de Mediu sau Apele Române”.

Hidrologii spun cu îngrijorare că râurile din Moldova sunt cu 30% sub mediile perioadei și vor continua să scadă în lipsa ploilor.

1000 de oameni din comunele Bivolari şi Andrieşeni au rămas fără apă potabilă de două săptămâni.

Liviu Teodorescu, primar Bivolari: „În prezent ni s-a făcut cunoscut că până pe cinci iulie nu vom avea apă absolut deloc”.

Oamenii cer ajutorul autorităților, ca să repare o avarie în sistem doar că, aici, situația a fost descoperită de reprezentanții companiei de apă, după ce localnicii din comuna Mihai Eminescu s-au plâns că apa nu are presiune, în timp ce un iaz era alimentat direct de la țeavă principală. În zonă și-a făcut apariția viceprimarul localității care a încercat să le explice celor prezenți că e vorba de o aerisire a hidrantului. Însă reprezentanții companiei de apă l-au contrazis și au cerut poliției să ia măsuri.

Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani: „Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au întocmit dosar penal pentru furt, urmează să stabilim cu exactitate împrejurările în care s-a comis fapta precum și persoanele care se fac responsabile de comiterea acesteia”.

Și în județul Bihor, mai multe primării, au impus diferite restricții. În comuna Lugașul de Jos, de exemplu, nu se furnizează apă potabilă, de la miezul nopții până dimineața.

Localnic: „Nu-i prea ok că, de multe ori, este când ai nevoie de apă. De exemplu, dacă te trezești dimineața, mai dimineață, nu este apă”.

Localnic: „Rău, n-ai cu ce te spăla. Noi, ăștia care avem băi în casă, suntem, fără apă, morți”.

Decizia a fost luată după ce consumul de apă a crescut de trei ori.

Sorban Levente, primar Lugașul de Jos: „Am identificat, din păcate, că oamenii udă culturile agricole. De la ora 12 noaptea, până la ora șase dimineața, am suspendat furnizarea apei potabile, ca să reușim să facem provizii”.

Iar două sate din comuna Copăcel primesc apă la robinet doar trei ore pe zi. Pentru fermieri, ar putea fi unul dintre cei mai secetoși ani.

În alte țări seceta e mult mai avansată. În Italia, Râul Po, care curge din Alpi până la marea Adriatică, a ajuns mult sub nivelul normal. Pe terenurile care se află pe marginea lui cresc ingredientele necesare pentru a realiza aproape 30 la sută din produsele tradiționale din Italia.  

Citește și: Cei mai talentați fotografi din lume și-au expus lucrările în California. Fotografia care a primit premiul cel mare

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult