Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sportul care devine tot mai popular pe litoralul românesc. Pasionații plătesc mii de euro pentru echipamente și cursuri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă vi s-a făcut poftă să mergeți la mare, meteorologii anunță că weekendul care urmează va fi perfect pe litoral. Cerul va fi senin sâmbătă și duminică, iar temperatura maximă se va apropia de 30 de grade Celsius.

Atenție, totuși, la indexul UV - care va fi de 7, pe o scară cu 11 - valoarea maximă.

Vineri seară, sunt petreceri în cluburile din nordul staţiunii Mamaia, unde sunt invitați artişti din țară, dar și de peste hotare, iar sâmbătă, în centrul stațiunii va avea loc un concert.

Plajele vor fi și ele aglomerate. Administratorii spun că multe dintre șezlonguri au fost rezervate din timp de cei care își petrec acest weekend la mare. Un şezlong se închiriază, în această perioadă, cu sume cuprinse între 30 și 100 de lei pe zi, în funcție de plaja aleasă.

Sunt şi plaje dedicate sporturilor pe apă, atât în Mamaia cât și în sudul litoralului. Turiștii găsesc acolo instructori care să îi învețe cum să stea pe o placă de stand up paddle, de exemplu, sau să zboare pe valuri cu kyte-ul, totul contra cost.

Citește și
autostrada a2
Final de vacanță de Rusalii. Unde sunt cele mai aglomerate porțiuni pe Autostrada Soarelui. Traficul, supravegheat și din aer

Stand-up paddlebording-ul este printre cele mai căutate activități de cei care merg pe litoral nu doar pentru bronz și băi în mare. Doar în Mamaia sunt cel puțin cinci plaje de unde puteți porni spre larg, cu o vâslă mare în mână, pe o placă asemănătoare celei de surf.

Cei neexperimentați iau mai întâi lecții.

„Când am ajuns în spate aici e clar că mă dezechilibrez, mă duc pe față, nu mă duc pe spate să fac baie, da?” spune o turistă.

Pentru a putea sta pe o placă de standup paddle aproape de mal aveți nevoie de o oră de antrenament. Regula de bază este să știți să înotați foarte bine și să vă țineți echilibrul. Pentru a putea merge undeva mai în larg, să vă bucurați de valuri și vânt, aveți nevoie de o vară întreagă de antrenament.

Standup paddlebording-ul poate fi practicat și pe plajele din 2 Mai, Eforie și Constanța.

Cei care vor să deprindă secretele acestui sport, plătesc între 60 și 100 de lei ora de curs. Dar sunt și locuri unde instructorii nu cer taxă.

Gabriel Bălan, manager plajă: „Vindem gratuit servicii și vrem să cumpărăm din partea celor care beneficiază de aceste servicii gratuite, dorința de a nu fuma în această zonă.”

Încep să se extindă pe litoral și centrele unde turiștii pot învăța să zboare cu zmeul pe deasupra mării. Sportul se cheamă kitesurfing.

Andrei Damian, instructor de kitesurfing: „Partea cea mai grea din curs este momentul în care combini zmeul cu placa și trebuie să controlezi zmeul. După 12 ore poți să ieși pe apă, să te dai liniștit și relaxat și să fii în siguranță.”

Kitesurfing-ul nu este un sport ieftin. Pentru cele 12 ore de curs o să daţi în jur de 700 de euro. Zmeul, placa și celelalte echipamente de care aveți nevoie costă circa 2.000 de euro.

Călin Beldeanu, pasionat de Kitesurfing: „În 12 ore am reușit să mă ridic pe placă, să merg stânga dreapta, a durat mai mult până când am reușit să fac anumite sărituri, scheme, asta e foarte interesant la acest sport, mereu găsești ceva nou de făcut, apare o schemă nouă, încerci și tu să o faci, până îți iese durează un pic.”

Pe Marea Neagră a început să se practice și surf-ul.

Goran Plioscar, instructor de surf: „Și eu am fost șocat când am auzit că la noi se face surf . Valurile se ridică din ce în ce mai devreme, de trei ani încoace chiar avem condiții de surf ca la ocean aproape.”

Un curs de surf de două ore costă 250 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult