Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Satul românesc în care mai locuiesc doar doi oameni: În cel mult 10 ani, pădurea își va lua drepturile și va acoperi casele

La limita dintre județe Arad și Bihor există un sat în care mai trăiesc doar doi oameni. Autoritățile spun că în câțiva ani probabil tot satul va fi acoperit de vegetație.

În 2011, la recensământul de atunci în sat mai erau zece oameni, acum au mai rămas doar doi, conform eBihoreanul.ro. 

„Când eram eu copil era plin satul. Erau 19 case, toate locuite. Și toată lumea avea cai sau boi, că altfel n-aveai ce face aici. Din sat plecai pe jos sau cu căruța”, a declarat Gheorghe Filip, care s-a născut în Bâlc în 1967 și a locuit acolo până în 1996. Apoi, s-a mutat la Vașcău: „Eu nu voiam să plec din sat, ziceam că acolo voi rămâne pe vecie. După ce m-am căsătorit, am locuit acolo cu soția, dar tata îmi tot spunea că trebuie să plec din Bâlc, că acolo nu-i viitor. Până la urmă l-am ascultat”.

Acum, în sat mai locuiesc doar două persoane, o femeie de peste 70 de ani, Livia Filip și fiul ei, Nicolae. Cei doi mai primesc din când în când câte ceva de la oamenii care ajung prin zonă, dar foarte rar.

„Nu mă filmați, nu vreu io să vorbesc cu nime’. N-am după ce. Nu ne-ajută nime’ cu nimic, oricum”, a fost reacția femeii la vederea jurnaliștilor.

Primarul comunei din care face parte și acest sat Fănel Tulvan avertizează că depopularea este o realitate în toată comuna.

"În Criștioru de Sus avem 130 de gospodării, dintre care vreo 30 mai sunt locuite. Nu avem industrie, nu avem locuri de muncă, oamenii îmbătrânesc, tinerii pleacă”, a spus el.

Pădurarul din zonă susține din cauza lipsei animalelor din zonă, pădurea avansează repede și va cuprinde tot satul.

„Drumul se îngustează, pe lângă case e plin de spini, copacii cresc și din fundațiile caselor. Nu era așa pe vremuri...”, spune bărbatul. „În cel mult 10 ani, pădurea își va lua drepturile și va acoperi casele”, a punctat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult