Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sătenii îşi pun "preşuri anti-pestă" la poartă. "3 am, la fiecare copil câte un porc"

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce alte focare de pestă porcină apar de la o zi la alta, soluţiile propuse de autorităţi au tot mai multe lacune.

Vânătorii din Brăila au primit, de exemplu, ordin să împuşte cât mai mulţi mistreţi, dar nu şi muniţia sau mijloacele necesare. În acelaşi timp, marți s-a decis tăierea numai a porcilor bolnavi din zonele de focar.

Principala sursă a pestei porcine africane ar fi mistreţul, animal care s-a înmulţit în ultima vreme extrem de mult, spun vânătorii.

În Brăila, trebuie să fie împuşcaţi cât mai mulţi porci sălbatici, dar şi alte sălbăticiuni care ar putea transmite virusul, spun specialiştii. Problema este acum lipsa fondurilor.

Laurenţiu Radu - director AJVPS Brăila: "Până acum am înţeles să facem şi mai facem atâta timp cât avem posibilităţi. Asociaţia deja este, în maxim o lună dacă nu primim nici un fel de sprijin ne blocăm financiar. Ăsta-i singurul lucru. Că bunăvoinţa nu cred că ne putem bloca, dar..."

Citește și
ferma porci
Pesta porcină se extinde în afara Europei. Peste 38.000 de porci, sacrificați

Între timp au mai fost confirmate alte trei noi focare de pestă în comunele Cazasu, Siliştea şi Bordei Verde. Autorităţile au hotărât să nu mai eutanasieze toate animalele din aceste localităţi, ci doar pe cele din gospodăriile unde au fost găsiţi porcii bolnavi. Preventiv, în gospodarii , oamenii au pus la punct chiar ei sisteme de dezinfectare la porţi.

Reporter: "Nu vă e teamă că se molipsesc şi ai dumneavoastră?" Bărbat: "De ce să-mi fie teamă? Am preş la poartă." Reporter: "Nu-i tăiaţi de frică că se molipsesc?" Bărbat: "Deocamdată nu." Reporter: "Câţi porci aveţi?" Bărbat: "Trei am, pentru copii. La fiecare câte un porc."

George Paladi, prefect Brăila: "Avem 46 de focare în judeţul Brăila, în 24 de localităţi, în 14 UAT-uri. Şi a intrat pe suspiciune Silistraru, Movila Miresei şi Chișcani."

Până marți, în judeţul Brăila au fost sacrificaţi peste 53.000 de porci dintre care circa 30.000 din gospodării individuale şi peste 25.000 din ferme.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult