Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sancțiuni mai severe pentru cei care nu respectă măsurile impuse de autorități

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ordonanța militară, făcută publică duminică seară, le permite persoanelor de peste 65 de ani să iasă din casă pentru urgențe medicale, și în afara intervalului orar 11 - 13.

Se măresc însă amenzile, pentru cei care se plimbă, fără un motiv întemeiat. Ar putea fi sancționați, cu până la 20 de mii de lei.

Vor fi sancționați suplimentar și cei care ies fără permisiunea autorităților din carantină ori izolare. Aceștia vor fi trimiși înapoi, pentru încă 14 zile, și vor achita toate costurile presupuse, de această măsură.

Pentru probleme medicale planificate, cum ar fi dializa sau tratamentele oncologice, cei peste 65 de ani au acum permisiunea să iasă din case şi în afara orelor 11 şi 13.

De acum şi pe toată perioada stării de urgenţă, reprezentanţii supermaketurilor sunt obligaţi ca între orele 11 şi 13 să deschidă magazinele cu prioritate pentru oamenii peste 65 de ani şi să limiteze în acest interval accesul tuturor celor care nu fac parte din această categorie vulnerabilă.

Citește și
spital
Transformările prin care va trece sistemul medical după Ordonanța militară 4

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Lăsaţi între 11 şi 13 pensionarii să facă aprovizionarea, noi avem tot restul zilei să o facem."

Ministrul de Interne a mai comunicat o măsură care vine în sprijinul seniorilor.

Marcel Vela, ministru de Interne: „Am permis deplasarea în afara locuinței persoanelor peste 65 de ani între 20-21 pentru nevoile animalelor de companie sau ale celor domestice."

Pe de altă parte, şeful poliţiei române a anunţat aseară că a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede majorarea considerabilă a amenzilor pentru cei care ies din casă fără motiv. Proiectul trebuie să fie aprobat de guvern.

Bogdan Despescu, secretarul de stat: "Amenzile pentru persoane fizice care nu respectă ordonanţele militare se măresc şi vor avea următoarele valori: minim 2.000 de lei şi maxim 20.000 de lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei."

Cei care sunt prinşi că ies din izolare sau carantina vor începe o nouă perioadă de 2 săptămâni în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale. Şi vor suporta costurile.

Adică, după cele 14 zile de carantină, cei care ajung în această situaţie, vor primi un proces verbal pe care trebuie să-l plătească aşa cum plătesc o amendă.

Va fi trecută acolo suma totală pe care o au de plătit, însemnând costurile cazării, care diferă de la un judeţ la altul, de la un spaţiu de cazare la altul, mâncarea şi apa.

Cosmin Andreica, Sindicat Europol: "S-a ajuns aici pentru că în multe judeţe, am primit informaţii de la colegii poliţişti care nu aveau unde să ducă aceste persoane. DSP spunea că nu mai are locuri."

De marți, instituţiile energetice strategice le vor crea condiţii angajaţilor să poată intra în izolare la locul de muncă.

Iar piloţii, şoferii de tir şi personalul navigant trebuie să pimeasca din partea companiilor pentru care lucrează spaţii în care să se izoleze în perioada dintre curse. Astfel ei îşi vor putea proteja familia de o eventuală infectare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult