Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Salvare spectaculoasă din Peştera Şura Mare. Speologii au exersat o misiune dificilă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Salvare spectaculoasă din Peştera Şura Mare, din Hunedoara. A fost realizată de 40 de speologi din mai multe judeţe din ţară, împreună cu echipe din Polonia şi Suedia.

De fapt, este vorba despre un exercițiu național salva-speo, iar potrivit scenarului, ei au avut misiunea de a evacua o tânără cu hipotermie, imobilizată într-o galerie inundată.

"Victima" se afla la aproape 2 kilometri în adâncul peşterii, care este traversată de un râu subteran şi are multe pasaje foarte înguste.

Peştera Sura Mare este traversată de un râu subteran, iar apa depăşeşte în unele locuri 2 metri. La dificultatea evacuării au contribuit temperatura scăzută a apei, ce nu trece de 7 grade și pasajele verticale, care au impus folosirea corzilor.

Adrian Sopincean, consilier tehnic Salvamont Hunedoara: "În subteran au fost organizate 5 echipe - trei pentru evacuarea tărgii, o echipă pentru asistenţă victimei şi una pentru telefonie."

Citește și
Modul inedit în care a fost prins un bărbat care a evadat din închisoare, după 17 ani - 3
A fost prins la 17 ani dupa ce a evadat din inchisoare. Unde a stat ascuns

Calin Gabor, medic UPU Oradea: "Victimei i s-a oferit un confort termic prin schimbarea echipamentului pe care l-a avut cu un echipament special şi a fost aşezată într-o targă specială salvaspeo."

Cele cinci echipe de salvatori au coborât în peşteră care are 11 kilometri lungime.

Cristian Ciobotarescu, speolog Salvaspeo: "Trebuiesc amenajate anumite pasaje pentru a putea trece această targă în condiţiile de ape mari. Dificultatea a constat în faptul că atât râul subteran poate să aibă anumite zone învolburate. Există anumite zone şi dacă nu ai grijă şi calci îţi poate rămâne blocat piciorul."

Gheorghe Frățilă, director Salvamont Cluj: "Ne-am dorit să organizăm acest exerciţiu pentru că Șura Mare reprezintă unul dintre cele mai importante obiective speologice din România. Fiind o peşteră activă, există permanent riscul de viitură care ar putea surpinde echipele în peşteră, blocându-le accesul spre ieşire"

Exerciţiul din peştera Sura Mare a fost apreciat şi de speologii de peste hotare.

Magnus, speolog Suedia: "A fost foarte bine pentru mine că am făcut parte dintr-o echipă pentru că noi nu avem multă experienţă în Suedia pentru că suntem puţini speologi."

Salvatorii şi-au încheiat misiunea după mai bine de 8 ore de trudă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult