Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia trimite un avion în București, sâmbătă, să-i repatrieze pe cei 40 de diplomați ruși. MAE confirmă informația

Rusia va trimite sâmbătă, 1 iulie, la București, un avion de tip Ilyushin IL-96 pentru a-i repatria pe diplomații ruși, în urma deciziei României din 8 iunie. Informația a fost confirmată de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

UPDATE ora 19.50. MAE informează că un număr de 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparținând unei companii aeriene rusești.

Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare, transmite MAE.

Totodată, MAE reamintește că decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

---

Citește și
ambasada rusiei
MAE i-a cerut Rusiei să dea afară 40 de angajați de la Ambasada din București. Kremlinul are 30 de zile să se conformeze

La începutul lunii iunie, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadei Rusiei la București să-și reducă personalul. 

În total, este vorba despre 11 diplomați și de 29 de persoane încadrate oficial la personal tehnico-administrativ.

Potrivit BoardingPass, transportul din București spre capitala Rusiei va avea loc în 1 iulie 2023, cu un avion de tip Ilyushin IL-96, înmatriculat RA-96017, din escadrila specială de zbor.

Acesta va decola de pe aeroportul Vnukovo din capitala Rusiei la ora locală 06:00 și va ateriza pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București aproximativ patru ore mai târziu.

În prezent, avioanele înmatriculate în Rusia sau deținute de entități sau persoane ruse nu au permisiunea de a zbura în spațiul aerian european și a altor țări care au Rusiei impus restricții similare.

Decizia României a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 ("În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările şi condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauza.") și reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult