Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia renunță la tranzacțiile în dolari. În ce monedă își vinde petrolul

Rusia caută să finalizeze un acord de petrol cu rafinăriile indiene folosind dirhamul, moneda locală a Emiratelor Arabe Unite, mai degrabă decât dolarii, potrivit unui raport Reuters.

O factură consultată de Reuters arată că unei rafinării indiene i s-a cerut să plătească livrările în dirhami, deși cifra a fost calculată mai întâi în dolari. O plată în dirhami a fost efectuată către Gazprombank prin Mashreq Bank, banca corespunzătoare din Dubai.

Cel puţin două rafinării indiene au decontat deja unele tranzacţii folosind dirhami şi vor urma mai multe în curând, deoarece firmele de tranzacţionare utilizate de Rosneft abia au început să ceară plăţi în dirhami luna aceasta, a adăugat raportul.

Această mișcare semnalează că Moscova se distanțează din ce în ce mai mult de dolarul american ca o modalitate de a minimiza impactul sancțiunilor occidentale.

 

De obicei, dolarul este principala monedă internațională, în special în comerțul cu petrol. Acest lucru oferă, de asemenea, pârghii politice și financiare ale SUA asupra altor națiuni, așa cum arată sancțiunile recente impuse Rusiei. Dar Rusia caută monede alternative.

Rusia vrea se axeze pe utilizarea monedelor non-occidentale pentru comerțul cu țări precum India, a declarat ministrul rus de externe Sergei Lavrov în aprilie. 

De asemenea, ministrul de Finanțe a mai spus luna trecută că Moscova ar putea începe să cumpere valute ale țărilor „prietenoase”, folosind astfel de acțiuni pentru a influența cursul de schimb al dolarului și al euro, ca mijloc de a contracara câștigurile puternice ale rublei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult