Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ruși acuzaţi de „înaltă trădare" sau de implicare într-o „organizaţie teroristă", arestați de FSB. Faptele atribuite

Mai mulți cetățeni ruși acuzaţi de „înaltă trădare" sau de implicare într-o „organizaţie teroristă" în folosul Ucrainei, au fost arestați de FSB, forțele de securitate rusă, pentru sprijinirea sau spionajul țării atacate de Rusia.

În regiunea Tomsk, în Siberia de vest, doi locuitori acuzaţi că au transferat bani către forţele armate ucrainene au fost arestaţi pentru "înaltă trădare", a anunţat biroul local al FSB într-un comunicat citat de agenţia de presă TASS, arată AFP, preluată de Agerpres.

S-a stabilit că suspecţii "au efectuat viramente către conturi bancare în interesul forţelor armate ucrainene", afirmă comunicatul, care nu oferă alte detalii.

Alţi doi ruşi, ambii de 19 ani, au fost arestaţi în Mordovia, în centrul Rusiei, FSB acuzându-i că au filmat infrastructuri locale "strategice" pentru a preda apoi aceste imagini Ucrainei, în vederea unor eventuale atacuri cu drone.

Cei doi tineri "au fotografiat şi filmat situri strategice la Saransk", capitala Mordoviei, "şi intenţionau să plece în Ucraina (...) pentru a participa la luptele împotriva forţelor armate ruse", a afirmat biroul local al FSB, citat de TASS.

Citește și
sedinta CSAT
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

O anchetă pentru "implicare în activităţile unei organizaţii teroriste" a fost declanşată împotriva lor, potrivit aceleiaşi surse.

În regiunea Briansk, frontalieră cu Ucraina, un locuitor suspectat că pregătea un atentat împotriva unui comisariat militar, la ordinul unei organizaţii "teroriste pro-ucrainene", a fost arestat pentru "implicare într-o organizaţie teroristă" şi "înaltă trădare", potrivit FSB, citat de agenţiile de presă ruse.

Nu în ultimul rând, o jurnalistă rusă, Zalina Marşenkulova, acuzată de "justificare a terorismului" şi care locuieşte în prezent în Germania, potrivit agenţiilor de presă ruse, a fost plasată miercuri pe lista persoanelor date în urmărire în Rusia.

Jurnalista este acuzată că a publicat articole pe Telegram care justificau, potrivit anchetatorilor, atentatul cu bombă care a avut loc în aprilie 2023 într-o cafenea din Sankt-Petersburg, atentat în care a murit bloggerul Vladlen Tatarski care susţinea ofensiva rusă împotriva Ucrainei.

Dosarele pentru "spionaj" sau "înaltă trădare" s-au înmulţit în ultimii ani în Rusia, mai ales după declanşarea ofensivei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult