Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii testează o armă din Germania care distruge cu laser roiuri de drone. Cum poate fi folosită

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armata Română are în teste mai multe sisteme antidronă venite din Germania. Informația a fost dezvăluită de premier, în cadrul ședinței de guvern.  

Oficialul a dat asigurări că sistemele sunt cele mai performante și pot fi integrate ușor cu cele românești de luptă antiaeriană.

Surse militare susțin că armata noastră testează o armă de ultimă generație ce poate distruge roiuri de drone cu raze laser. Este un sistem complex, ce poate urmări autonom mai multe ținte.

Laserul bate la peste 1 km și are o putere de 10 kilowați. Acest sistem poate fi montat pe Gepard-urile românești din dotarea forțelor terestre, întrucât antiaeriana Gepard este produsă tot de nemți, așa că se integrează ușor, după cum a precizat și premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit MapN, sistemul menționat de șeful guvernului a fost adus de partenerii germani odată cu avioanele Eurofighter cu care desfășoară la noi în țară misiuni de poliție aeriană.

Citește și
Ce sistem antidronă ar primi România pentru apărarea graniței cu Ucraina: este în teste în Israel
MApN: A fost găsit un crater de 1,5 m adâncime după prăbuşirea unei drone, în zona Grindu, județul Tulcea

Premierul nu a spus și dacă acest sistem va fi cumpărat dacă se va dovedi eficient, dar știm că Armata are în desfășurare un program de achiziție publică pentru sisteme antidronă și e posibil ca germanii să fie invitați să depună o ofertă.

România nu poate deschide focul pe timp de pace împotriva dronelor rusești

Nu este exclus nici un acord între guverne, așa cum s-a întâmplat în cazul navelor vânătoare de mine cumpărate de la britanici.

Nu în ultimul rând, această variantă de sistem antidronă cu laser ar fi potrivită întrucât militarii români nu pot deschide focul pe timp de pace, iar România nu a semnat un acord cu Ucraina ca să poată distruge dronele rusești ce intră în spațiul nostru aerian folosind muniție de război.

Specialiștii Armatei Române pregătesc un proiect de lege în acest sens, pentru a combate amenințarea donelor rusești și cu mijloace cinetice.

Chiar săptămână trecută, o astfel de dronă s-a prăbușit la Grindu, în Tulcea, fără să producă pagube. Alte patru drone au căzut în Deltă, de când Rusia a început să atace porturile ucrainene de la Dunăre.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult