Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii își schimbă obiceiurile când vine vorba de vacanțe. De ce nu mai fac rezervări pe perioade lungi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Teama de recesiune, dar și conflictul de la granițele țării, îi fac pe români mai cumpătați atunci când stabilesc bugetul de vacanță.

Mulți reduc numărul nopților de cazare sau rezervă doar un weekend. De multe ori aleg pensiuni ori apartamente închiriate de privați.

Nici în restaurante nu zăbovesc prea mult, așa că ciorba și friptura sunt deseori înlocuite cu mâncarea gătită de acasă ori cu un meniu de la fast food.

Mulți turiști care vin la Sinaia poposesc doar o zi în stațiune. Le e îndeajuns pentru o plimbare prin oraș și o vizită la castel, urmate de câteva ore petrecute la cota 2.000. Puțini sunt cei care mai rezervă o camera la hotel si o masă la restaurant.

Adrian Oprea, turist: „Undeva la 100 de lei cu biletele de tren bineințeles, dar aici ne rezumăm să bem o cafea la expresso.”

Turistă: „O zi frumoasă, am mers și până la Peleș sus, ne-am relaxat. Am băut o cafea la soare, la terasă, acum asteptăm trenul să vină, ne întoarcem în București.”

Într-o zi de weekend, în stațiune ajung în jur de 3.000 de turiști. Totuși, cei care aleg să se cazeze aleg mici pensiuni sau apartamente.

„Avem zile în care deja scăderea e foarte importantă”

Paul Popa, Centrul de Promovare și Informare Turistică Sinaia: „Contextul în care ne aflăm acuma economic și social ne îndreaptă spre cumpătare. Un 30, 40, 50 la sută rămâneau pentru o noapte, ne-am dus sub 20 la sută. Avem zile în care deja scăderea e foarte importantă”.

Romeo Almașan, administrator hotel: „Turiștii într-adevăr au un buget mai redus, nu mai rezervă pe perioade mai lungi, în general aleg weekendurile.”

Adrian Voican, reprezentant, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului: „Prețurile pachetelor cumpărate anul acesta sunt cu 10 la sută mai scumpe ca anul trecut. Am simțit că oamenii au mare nevoie, o mare sete de a călători”.

După ce voucherele de vacanță pe anul acesta vor fi distribuite, cu siguranță se vor schimba și planurile, spun cei din industria ospitalității.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult