Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criză de sânge în sistemul medical. Apel disperat ale spitalelor pentru a putea salva vieți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este nevoie de sânge în spitale, iar angajații centrelor de transfuzii fac apel la cei care pot să vină să doneze.

Numărul donatorilor scade în această perioadă, când multi pleacă în concediu. În Alba Iulia se fac apeluri pe rețelele sociale pentru cei care pot salva vieți donând sânge.

La centrul de transfuzii din Alba au ajuns în această dimineață cei care au fost contactați și rugați să vină să doneze sânge. Paul știe cel mai bine ce înseamnă ca un pacient să aibă nevoie urgent de o transfuzie. Paul, donator: „Pentru a ajuta oamenii care au nevoie, lucrez în domeniu, sunt pompier paramedic și știu că e nevoie mare de sânge văd destul de multe cazuri”.

Reporter: „De ce credeți că oamenii nu vin să doneze mai ales în această perioadă?”

Paul: „Probabil din cauza căldurilor”. Ana, donatoare: „Am grupa 0 pozitiv și atunci consider că pot să ajut multă lume. Eu zic că dacă putem să facem un bine de ce să nu îl facem”. Teodor, donator: „I-aș încuraja că este un lucru bun, este foarte sănătos și în același timp salvează și niște vieți”.

Reporter: „Sunt puțini donatori în această perioadă?”

Teodor: „E adevărat, sunt căldurile acestea, se tem. Oamenii sunt plecați”. Numărul donatorilor scade simțitor în această perioadă.

Ana Savu, directoare Centrului de Transfuzii Sanguine Alba: „Numărul donatorilor a scăzut cu 20% față de o perioadă obișnuită din an. Am întâmpinat greutăți la grupele cu Rh negativ, se știe că acestea sunt mai rare. Fiind perioada concediilor o parte dintr donatori sunt plecați din localitate. Alții amână donarea din cauza căldurii”.

La fiecare donare se recoltează aproximativ 400 de ml de sânge iar donatorii primesc 280 de lei, plus o zi liberă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult