Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă în statele unde migrează mulți români. Fenomenul a luat amploare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Odată cu numărul mare de români stabiliți în străinătate a crescut cantitatea de alimente tradiționale pe care le trimitem în vestul Europei. Numai în Italia și în Germania au ajuns anul trecut peste 1,2 milioane de tone.

Așa că ai noștri au creat adevărate lanțuri de distribuție. Și de la câteva magazine au ajuns să construiască depozite cu alimente românești.

30 de camioane cu produse fabricate aici sunt descărcate zilnic doar într-unul din cele 20 de depozite cu alimente românești din Anglia. Pe rafturile înalte găsim mezeluri, lactate, dar și zacuscă, murături, pufuleți și eugenii. Marfa este distribuită apoi în cele peste 5.000 de magazine românești de pe teritoriul acestei țări.

Răzvan Ferchiu, comerciant depozite și magazine din UK: „Mulți dintre români s-au mutat în UK și după românii din UK au venit foarte mulți comercianți, s-au deschis depozite, au venit produsele românești după ei. Fiind o comunitate de peste 1.200.000 de români și moldoveni piața este destul de mare și ar putea fi foarte benefică pentru producătorii din România”.

Scenariul se repetă și în celelalte state europene în care avem comunități mari.

Citește și
Produse agroalimentare
Întreprinzătorii care primesc bani europeni vor să adauge plus-valoare. „Piața românească este invadată de produse de afară”

În Italia, de pildă, am trimis, doar anul trecut, peste 1,2 milioane de tone de produse agroalimentare. Printre cele mai cerute sunt uleiul de floarea soarelui - vândut în peste 26.000 de tone, ouăle - 19.000 tone și chiar biscuiți, 4.000 de tone. Tot anul trecut, au plecat de la producătorii noștri peste 61.000 de tone de alimente în Germania - peste 9.000 de tone de castraveți, din nou - patiserie și biscuți , conserve din carne - ambele cu peste 7.000 de tone fiecare.

Cele mai multe dintre alimentele care ajung în astfel de depozite sunt produse industrial, și au un termen mai lung de valabilitate. Producătorii spun că timpul de livrare este foarte important atunci când negociază contractele de export. Totuși, trimitem în străinătate inclusiv- cârnați, slănină ori brânzeturi - în special de Crăciun și de Paște.

Călin Matieș, președintele Federației Producătorilor de Produse Tradiționale: „Unde sunt comunități cele mai mari comunități de români. Vorbim de Spania, Italia, dar acum în toată Europa. Unele produse, da, sunt vândute prin aceste rețele, dar foarte puțin. Restul sunt prin vânzarea directă, ori prin online”.

Piața exporturilor de produse agroalimentare este de ordinul miliardelor de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult