Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii refuză lemnele vândute de Direcţiile Silvice. De unde iau în schimb

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este o iarnă grea în casele celor 4 milioane de români care se încălzesc cu lemne, mai ales că preţurile sunt în continuă creştere.

În aceste condiţii, mulţi au ajuns să îşi cumpere lemne ieftine de la bulgari, spre disperarea celor de la Direcţiile Silvice care stau cu marfa în depozite.

22000 de proprietari de apartamente din Calafat au depozite de lemne la bloc. De 9 ani oamenii nu mai au termocentrală în oraş, aşa că şi-au instalat sobe. Cei mai mulţi dintre ei spun că preferă să se aprovizioneze de la vecinii bulgari, care au tarife mai mici.

"Astea autohtone sunt mai scumpe, 4-500 de lei metrul. Și nu îți convine, așa că luăm și noi cum putem. Noi ăştia mai bătrâni ne îmbrăcăm mai gros, mai stăm sub o pătura ceva, dar copiii?", spune un localnic.

În medie, bulgarii dau un metru ster de garniţă cu 200 de lei. Ocoalele Silvice din Dolj vând stejar sau salcâm cu peste 300.

Citește și
seismograf
Cutremur de 6,1, în Inelul de Foc al Pacificului. La ce adâncime s-a produs

"Sunt mașini speciale, aduc și români și bulgari. La care găsim mai ieftin. Cred că ar fi mai bune ale noastre, părerea mea, că am avut câțiva ani din salcâm din România. Băgam mai puțin și erau puterea calorică mai mare, pe când cele de la bulgari sunt mai, nu mai proaste, dar bine că sunt", este de părere un localnic.

Negustorii privaţi sunt şi mai scumpi, pentru că transportă lemnele direct în gospodăriile clienţilor.

"22 de milioane anul trecut, 23 anul ăsta. Maşina a venit acasă, a descărcat", spune un localnic.

În Bihor, cei de la Romsilva au rămas cu marfă.

"Acest material care este acuma în depozitul Oşorhei este la un preţ de 300 de lei plus TVA", a precizat Cornel Hulea, şef Ocolul Silvic Oradea.

La fel se întâmplă şi în Vrancea.

Titi Olteanu, purtător de cuvânt Direcţia Silvică Vrancea: - Stocurile sunt mult mai mari.

Reporter: - De ce au rămas atâtea stocuri anul acesta?

Titi Olteanu, purtător de cuvânt Direcţia Silvică Vrancea: - Solicitarea populaţiei a fost scăzută, majoritatea au solicitat lemn de fag şi diverse tari, pe când diversele moi sunt mai puţin solicitate.

"Vin cetăţeni cu căruţele din comuna Poiana Cristei şi din Mera şi cumpărăm de la dânşii. În jur de 300 de lei, 400 de lei căruţă, amestecate, că e şi stejar, e şi fag, carpen", spune un localnic.

Patru milioane de români îşi încălzesc în prezent locuinţele cu lemne.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult