Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.

Peste 200 au fost aduși dimineață cu un avion pe Otopeni. Două grupuri unul format din 20 de copii plecați la un festival folcloric sunt monitorizate de Ministerul de Interne.

Rămași fără bani și cazare copiii au fost ajutați să ajungă în Abu Dhabi, de unde vor pleca vineri spre casă. După o zi şi o noapte de coşmar, 236 de români s-au întors în ţara cu o aeronavă care i-a preluat din capitala Abu Dhabi, aflată la 100 de km de Dubai. Oamenii acuză că au fost lăsaţi de izbelişte. Cosmin: „Am auzit la ştiri că autorităţile române s-au implicat să ne ajute. N-au făcut nimic, totul a fost pe cheltuiala noastră, bilete, avion hotel, transport dincoace”. Bărbat: „Nu au răspuns la nici un număr de telefon inclusiv la consulat, 4 oameni diferiţi, noaptea, dimineaţa, niciun receptor ridicat. Şi din partea WizzAir, chiar dacă nu e vina lor că s-a anulat, dar puteau să ne anunţe să căutăm un hotel nu să stăm 40 de ore pe jos în aeroport!” Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe: "Echipele noastre consulare n-au putut să ajungă în aeroport, apa a fost de 2 metri în unele zone şi au trebuit să se întoarcă.” Oamenii se plâng şi că străinii au speculat situaţia nefericită şi au mărit preţurile atât la cazare dar şi la transport. Femeie: ”Noi am plătit preţ dublu pentru că era haos, nu mai era nimic liber. Toată lumea fugea spre cazări. La transport ne-au cam jecmănit.” Mulţi români spun că au mers la aeroportul din Dubai pe jos, prin apă. Imaginile pe care le-au filmat arată o infrastructură paralizată, deşi autorităţile au fost atenţionate de meteorologi cu două zile înainte de furtună. La aeroport s-au întâlnit cu mii de turişti speriaţi de vremea rea, dornici să se întoarcă acasă. Roxana Leonte, insoțitor de zbor al companiei Emirates: ”Am avut colegi de ai mei care au stat pe o perioadă de holding în jur de 4 ore, deci s-au învârtit în cerc 4 ore ca să se termine vremea respectivă. Vă dați seama că mulți și-au spus rugăciunile că era foarte înfricoşător şi până la urmă ne riscăm viaţa când mergem la un zbor de genul ăsta”.

Într-o situaţie dificilă s-a aflat şi un grup de 20 de copii, membri ai unui ansamblu folcloric din Sibiu. Rămaşi fără cazare, au fost duşi joi de o echipă consulară la un hotel din Abu Dabi. Ei se vor întoarce mâine cu o aeronavă Tarom programată să-l aducă în ţara pe premierul Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Emirate. Companiile aeriane au anunţat că îi vor despăgubi pe cei care au fost nevoiţi să se cazeze pe cont propriu, dacă au păstrat bonurile.

Din cauza inundaţiilor din Dubai, peste 1.200 de zboruri au fost anulate în 48 de ore. Între timp, apele s-au retras de pe străzi. În Omanul vecin, peste 1.400 de persoane au fost evacuate în adăposturi, iar școlile și clădirile guvernamentale au fost închise din cauza inundaţiilor. O agenţie guvernamentală din Emiratele Arabe Unite a infirmat zvonurile potrivit cărora inundaţiile s-au produs din cauza unui proces de manipulare a norilor pentru a creşte cantitatea de precipitaţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult